BiH 1. i 2. decembra Ustavni sud će razmatrati izmjene Ustava FBiH koje...

1. i 2. decembra Ustavni sud će razmatrati izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Christian Schmidt

Ustavni sud Bosne i Hercegovine za 1. i 2. decembar zakazao je plenarnu sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrane nametnute odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, objavljeno je na web stranici Suda.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je, na izborni dan 2. oktobra, nametnuo visoki predstavnik.

Komšić tvrdi da je visoki predstavnik odlukama nakon što su građani BiH glasali na općim izborima “izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila”.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Prema Schmidtovoj odluci, svaki konstitutivni narod u svakom kantonu će imati mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda, ako je izabran u tom kantonu.

Također, Ustavni sud BiH razmatrat će i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koji je podnio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM