10. januara protesti širom svijeta zbog političke krize u BiH

U nekoliko gradova širom svijeta za 10. januar najavljeni su protesti zbog političke krize u Bosni i Hercegovini.

Kako su saopćili iz organizacije Platform BiH, riječ je o protestima kojima se želi ukazati na secesionističke i antiustavne aktivnosti Republike Srpske te kojima se poziva na mir.

Protesti zakazani za 10. januar bit će održani u Briselu te su u međuvremenu najavljeni i u Ženevi, Londonu, Otavi, Oslu, Rimu, Beču, Stockholmu, Geteborgu i drugim gradovima Švedske, kao i u Sarajevu i Tuzli.

Protesti u Briselu bit će na Trgu Schuman, a organizovani su u saradnji s nizozemskim udruženjem građana Platform BiH. Riječ je o centralnim protestima na kojima će, kako je navedeno, biti pročitano pismo, a koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Osim toga, najavljeno je da će biti poslano američkom predsjedniku Joeu Bidenu, premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu, premijeru Francuske Jeanu Castexu i kancelaru Njemačke Olafu Scholzu.

“Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju, niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima svjedočimo posljednjih mjeseci ozbiljno ugrožavaju mir i zbog toga nam je dužnost da se oglasimo i jasno kažemo da nećemo ponovo podjele i rat”, istakao je Hamdija Draganović iz Platform BiH.

Naglašeno je da će nakon protesta biti upućeno i pismo podrške Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

“Ovo što danas čini vladajuća koalicija entiteta Republika Srpska nema nikakve veze s etničkim podjelama, nego je napad na državu i pokušaj preuzimanja državnih ingerencija silom. Zakoni i ustav Bosne i Hercegovine se moraju poštovati, kakvi god da su i te nadležnosti niko nije oteo, kako se tvrdi. One su prenesene u skladu s dejtonskim ustavom i zakonskim putem i ukoliko se želi nešto promijeniti, jedina adresa za to je državni parlament”, rekao je Satko Mujagić, jedan od organizatora protesta u Briselu.

Građani Brisela i drugih gradova u kojima bi trebali biti održani protesti su pozvani da prisustvuju protestima. U Briselu su protesti održani i 10. decembra prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79