100 KM kazne ako zapalite u kafiću, gazdi i do 2.500 KM

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje usvojen je prekjučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa čak 63 glasa. Da bi stupio na snagu, mora proći i u Domu naroda Federalnog parlamenta.
Provođenje zakona

Ovim zakonom zabranjuje se upotreba svih duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

– Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora. U prostorima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst “zabranjeno pušenje”. Ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela – navodi se.

Pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone, kao i na aerodromima.

Novčane kazne

Zakonom je definirana i zabrana reklamiranja duhanskih proizvoda, a, također, predviđene su i kazne.

– Novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM kaznit će se pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhanskih proizvoda. Od 300 KM do 1.000 KM kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu. Od 500 KM do 2.500 KM kazna je za vlasnika i korisnika prostora. Od 1.500 KM do 5.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice koje ne odredi posebnu prostoriju za pušenje.

Od 10.000 KM do 15.000 KM kaznit će se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih proizvoda ako ne istakne podatke, odnosno prodaje duhanske proizvode suprotno članovima ovog zakona – pojašnjeno je.

Sa 100 KM kaznit će se osoba koja zapali cigaretu u zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu.

– Pozdravljamo odluku parlamentaraca i zahvaljujemo što su stali na stranu zdravlja i tako opravdali povjerenje građana. Vjerujemo da delegati Doma naroda dijele istu odgovornost i podržavaju unapređenje javnozdravstvenih politika koje spašavaju ljudske živote – istakli su iz Udruženja „Progresivni razvoj organizacija i individua“ (PROI), koje je od početka učestvovalo u izradi ovog zakona.

Volja građana

Dodali su da njegovo usvajanje podržava više od 70 posto građana, a podršku je dalo i 114 organizacija posvećenih javnom zdravlju iz cijele Evrope, kao i Delegacija EU, Svjetska zdravstvena organizacija, Ambasada Švicarske i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

– Pozivamo javnost da nastavi pratiti kampanju „Smeta mi“ na društvenim mrežama i uključi se u proces stvaranja zdravijeg okruženja za generacije koje dolaze – zaključili su.
Hadžić: Trebalo se sačekati

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić za „Avaz“ je kazao da ugostitelji nisu protiv zakona, ali da se trebao sačekati oporavak ugostiteljsko-turističke branše.

– Imali smo primjere nekih tehničkih mogućnosti, kao što su ionizacija, filtracija. Mogli smo tako osposobiti prostorije koji će biti bezopasne za nepušače. Mislim da se sa zakonom trebalo sačekati do završetka pandemije. U FBiH postoji više od 30.000 objekata koji podliježu zakonu, a pritom ne postoji način na koji će se vršiti kontrola njegove primjene. Otprilike kao za sve što nam se radi, jedino će se taj zakon primjenjivati u Sarajevu – smatra Hadžić.
Šta kažu građani Sarajeva o Zakonu o zabrani pušenja

– Treba ograničiti konzumiranje duhanskih proizvoda, ali ne baš tako drastično. Ovo je udar na privredu, ekonomiju, na sve. Pogotovo na privatni sektor. Nije ovo naš najveći problem. Daleko od toga.

Fadila Branković

 

Fadila Branković:

– To jeste put ka Evropi, ali mi smo daleko od toga. Bitnije je da se usvoje zakoni koji su važni za egzistenciju ljudi. Iako je to prema standardima EU, kuća se ne gradi od krova, nego od temelja. Prioriteti su povećanje plaća, penzija.

Šejla Mahmić

– Smatram da je zakon djelimično dobar. Zdravlje građana je bitno, ali treba razmišljati i o privredi. Trebali su odvojiti prostor za pušače i nepušače. Ovako će najviše ispaštati privatni sektor i ljudi koji žive od ugostiteljstva.

Semiha Hadžić

– Nadam se da zakon neće imati velike posljedice po privredu. To svakako nije bio naš najveći problem. Zdravlje je bitno, ja lično nisam pušač, ali mogli su to riješiti tako što bi odvojili prostorije za pušače i nepušače piše Avaz.

In this March 29, 2020 photo, a veterinarian tests an Egyptian cat for the coronavirus, a requirement for travel, at a clinic in Cairo, Egypt. (AP Photo/Maya Alleruzzo)
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79