100 studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli vakcinisat će se u Srbiji

Studenati Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su nakon neuspješnih dogovora sa nadležnim institucijama u Tuzlanskom kantonu odlučili pozvati Ministarstvo zdravlja Srbije. U kratkom roku dogovorena je vakcinacija studenata 23. maja (nedjelja) u Beogradu.

Već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju. Međutim, kako kažu studenti, vlast u TK ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, te da ne može biti donesena na nivou Kantona.

Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

Ogorčeni ponavljajućim ignorisanjem njihovih zahtjeva, grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta Tuzla se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratila Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju. Za manje od 12 sati stigao im je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu. Iz Srbije su studentima poručili način na koji mogu organizovati dolazak, te su tražili rješenje kako studenti mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.

˝Stav studenata je da svi moraju biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.Stav studenata, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat. Studenti poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, bit će primorani od Srbije tražiti vakcine za studente svih godina˝, kaže Ahmed Pašalić, organizator vakcinacije.

** 100 STUDENATA ĆE SVOJU VAKCINU DOBITI U SRBIJI **

Više od dva mjeseca nijemog posmatranja natjeralo me je da uz…

Posted by Ahmed Pasalic on Srijeda, 12. May 2021.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79