100 zaposlenih u BiH vrijedi kao 200 u EU?!

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, od 2018. do kraja 2020. godine radna snaga je povećana za 371.000, broj zaposlenih radnika za 337.000, a broj osoba u kategoriji od 15 do 64 godine veći je za 536.000.

Zvanični odgovor

Naime, to je razlika koja se pojavljuje u podacima kada se uporede rezultati Ankete o radnoj snazi (ARS) za 2018. i iste ankete za prošlu godinu.

Zatražili smo i zvanično obrazloženje Agencije za statistiku BiH, gdje su nam pojasnili da se Anketa o radnoj snazi do 2020. godine provodila tokom dvije sedmice u jednoj kalendarskoj godini.

– Od 2020. provodi se kontinuirano tokom čitave godine, što omogućuje objavljivanje i kvartalnih i godišnjih podataka. U sklopu ovog kvalitativnog iskoraka i usklađivanja s međunarodnim standardima za razliku od prethodnih godina, prvi put se vrši kalibracija podataka ARS-a, a to znači da se ponderi kalibriraju na zvanične procjene stanovništva prema petogodišnjim starosnim grupama i spolu te je ovo usklađivanje s međunarodnim standardima uzrok nastalih razlika. Ovim iskoracima u usklađivanju s EU regulativom za ovu oblast stvoreni su uvjeti da se prvi put Eurostatu dostavljaju podaci u skladu s njihovim standardima. Dakle, spomenute promjene su učinjene u sklopu usklađivanja s EU standardima – istakli su.

Ekonomista Draško Aćimović za „Avaz“ je kazao da je ovakvim odgovorom Agencija priznala da je od osnivanja 2004. godine radila pogrešno te da sad radi kako treba.

– Nevjerovatna je glupost to što su naveli u obrazloženju. Ako je sve prema standardima EU, onda ne znam kako se njihovi podaci opet razlikuju od podataka svjetskih i evropskih agencija. Strašno je šta oni rade. Dakle, iz njihovog odgovora može se zaključiti da već više od 15 godina rade pogrešno, a sad odjednom ispravno i to ispravno pokazuje da imamo 1.159.000 zaposlenih radnika – istakao je Aćimović.
Vijeće ministara

Dodao je da je Agencija u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

– Ovaj saziv Vijeća ministara je najgori u historiji BiH i uradio je najveća nedjela za našu zemlju. Stoga ne iznenađuje ovakvo objašnjenje, koje je stravično. Ovo je laž kojom od svih nas oni pokušavaju da naprave budale. Kakva kalibracija, ne može ni po jednom osnovu 100 radnika biti 200 prema standardima EU. Dakle, njihov komentar pokazuje da 100 zaposlenih u BiH vrijedi 200 u EU – naglasio je Aćimović.
Vratilo se pola miliona ljudi

– Drago nam je da se više od 500.000 ljudi vratilo u BiH, jer i to pokazuju njihovi podaci. Svaka nama čast, ova vlast je uspjela u BiH vratiti pola miliona ljudi. I to bez obzira što ova vlast te ljude nije pustila ljetos da uđu u domovinu bez testova i vakcina. Izgleda da su ušli nelegalno, ali to je sve primijetila Agencija za statistiku. Ovo je crni humor, ali je, nažalost, u jednu ruku i istina – naglasio je Aćimović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79