(VAŠE PRIČE) Emotivan status bh. književnice tjera na razmišljanje!

Nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginule majke i kćerka, a povrijeđena su tri dječaka, u Novom Travniku je jučer proglašen Dan žalosti. Novotravničani su zbog tragedije organizovali mirno okupljanje ispred zgrade Općine.

Muškarac koji je udario pet osoba u Novom Travniku imao je više od tri promila alkohola u krvi, kazao je zamjenik glavnog kantonalnog tužioca SBK Dragan Popović koji je rukovodio uviđajem nakon tragične saobraćajne nesreće.

Emotivan status uz fotografiju stradale djevojčice je napisala jedna od naših najpoznatijih književnica, Nura Bazdulj Hubijar. Isti prenosimo u cjelosti:

Alma Hajrić, devetogodišnja curica čija se duša, kao mala bijela golubica, sinoć vinula u visine.

Nemoj oprostiti, malena, nikad nemoj oprostiti nama odraslima među kojima si trebala imati učitelje i uzore što pristajemo živjeti u džungli, što iznova iznova biramo da nas vode nesposobni i korumpirani lopovi i neljudi. Nemoj nam oprostiti što se razdvajamo po nacionalnosti, što prema tome procjenjujemo ko je čovjek. Nemoj nam oprostiti što smo te dijelili, što ćemo i dalje dijeliti tvoje vršnjake po školama, i one mlađe u obdaništima, nemoj nam oprostiti da što se skrivamo iza vjere koju smo izgubili. Da bi vjerovao u Boga, prvo moraš vjerovati u čovjeka. Sve smo, milo moje, izgubili. Sve što vrijedi. Obraz, razumijevanje, prijateljstvo, ljubav… Samo vlastiti interes ostao.

Nemoj nam oprostiti što odlaziš tako čista i nevina i lijepa, prije nego si i zakoračila u život. Ostavi nas da se sami gušimo u ovom blatu, smradu, prljavštini. Jedino što možeš je – poželi da neka nova djetinjstva, neke nove mladosti, budu sretniji, budu bezbrižni, da imaju pravo na život.

Da ih niko ne kida. Cvijeće treba čuvati da cvjeta. Da miriše.

A ti spavaj, anđele! Spavaj uz svoju majčicu koja je također još dijete bila…”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79