16-godišnjak pitao Pezića da li je grijeh raditi kao konobar koji pravi šiše mušterijama?

Elvedin Pezić odgovorio je na svom Facebook profilu na pitanja vezana za konzumiranja nargile. Tako ga je jedan 16-godišnjak postavio pitanje Da li je grijeh ako kao konobar pravim nargilu mušterijama?

Efendija Pezić poznat je po svojim odgovorima mladim muslimanima na društvenim mrežama, pa je tako i za ovo pitanje snimio video i riješio nedoumicu kod ovog 16-godišnjaka.

“Imam 16-godina i radim kako konobar u kafiću gdje  se prodaje šiša i wape-ovi i da je li je to moj grijeh ako napravim nekome šišu?

Ako neko nekome napravi šišu i dadne mu da on to konzumira, da li ga je on pomogao u dobru ili u zlu. Apsolutno on je taj koji mu je to priredio. Poslanik je prokleo za alkohol 10 osoba, i nije rekao samo onaj koji pije. NE.

Proklet je onaj koji cijedi, koji toči, koji nosi, i tako 10 osoba u lancu proizvodnje alkohola do finalnog onoga koji pije, svi su prokleti. Islam ne gleda suženo samo da insan radi grijeh, njemu je grijeh.

Tako da raditi na mjestu gdje mi ljudima pripremamo šišu je svakako zabranjeno, i čovjek vjernik treba sebi tražiti drugi posao ili na tom poslu da kaže ja to neću raditi, ja ću ljudima donositi kahve, sokove i nešto što je halal.

 

Elvedin Pezić: ,,Ne doliči ženi koja nosi hidžab da sjedi u nargila baru”

 

Možete li nam pojasniti propis konzumiranja nargile/šiše, i da li je njen propis identičan propisu duhana, i da li se nargila/šiša i duhan smatraju zabranjenim opojnim sredstvima?

Sve vrste duhana i nargile/šiše potpadaju pod pojam onoga što šteti insanu, pa je njihovo konzumiranje strogo zabranjeno na osnovu prethodno citiranih ajeta i drugih tekstova sa istim značenjem. Molimo Allaha da uputi muslimane na ono u čemu je njima dobro i uspjeh, i da ih sačuva od onoga što će im štetiti na dunjaluku i na ahiretu, a On je najbolji od koga se može nešto tražiti.“

@islamski_kanal Da li je grijeh ako kao konobar pravim nargilu mušterijama? – dr. Elvedin Pezić 📚 #islam #elvedinpezic #sandzak #bosna ♬ original sound – UČI_U_IME_GOSPODARA_TVOGA

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79