21. novembar kao neradni dan: U RS-u slave Dejton, mirovni sporazum kojim je završen rat

U manjem bh. entitetu Republici Srpskoj danas, 21. novembra, dan kada je ratificiran Dejtonski mirovni sporazum, entitetski je praznik i neradni dan.

– Ne rade republički organi i organizacije, jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti – navedeno je u saopćenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Prema Zakonu o praznicima RS, načelnici opština, odnosno gradonačelnici će odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni da rade radi zadovoljenja neophodnih potreba građana i u kojem obimu.

Podsjećamo, na današnji dan prije 26 godina u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995.

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79