26 osoba iz Palestine stiglo u BiH: “Bit će smješteni u kampu pored Mostara”

 

Prva grupa bh. državljana i njihovih srodnika koji su evakuisani iz Gaze stigli su danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Na aerodromu su izvršene provjere za 26 osoba koje su bile u avionu.

Ukupno 50 osoba iz Kaira, preko Istanbula, stiže u Sarajevo nakon što je Vijeće ministara BiH dopustilo dolazak u BiH za 30 Palestinaca koji su bliski srodnici 20 bh. državljana.

Prvu grupu su na aerodromu dočekali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Dolazak druge grupe (11 osoba) na sarajevski aerodorom se očekuje oko 19:55 sati.

Troškove njihovog putovanja prema BiH snosi Država Katar. U njihovom dočeku učestvuje i ambasador Države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah. Katarski ambasador u Republici Egipat Tariq Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu.

Neposredno nakon odlaska bh. državljana i njihovih srodnika iz Kaira oglasio se ambassador Egipta u BiH Sabit Subašić.

On je kazao da svi koji bježe od rata u Gazi sa sobom nose teške i bolne uspomene i sjećanje o užasu koji su preživjeli.

Rekao je da su svi sretni i zahvalni što imaju gdje otići – u svoju BiH te da su optimistični i nadaju se sigurnom povratku u Gazu piše Klix.

Ministar za izbjeglice i ljudska prava Sevlid Hurtić je kazao da će oni privremeno biti smješteni u kampu Salakovac kod Mostara.

Hurtić se zahvalio ministarstvima sigurnosti i vanjskih poslova kazavši da je uspješna evakuacija zajedničko djelo,

“Večeras dolazi drugi avion, svi će biti smješteni u Salakovcu kod Mostara. Obezbjeđeno im je sve. Vidjeli ste da ima dosta djece, pripremili smo ljude koji će pratiti djecu”, kazao je Hurtić.

Dodao je da je najzahtjevniji dio posla bio sam dolazak ljudi te da će sada sve biti lakše.

Hurtić je kazao kako je još jedan dio bh. građana ili njihovih srodnika u Gazi te da njima nije dozvoljen izlazak.

Majed Maarouf, predsjednika Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini se zahvalio bh. vlastima na uspješnoj evakuaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79