Odslužio sedmogodišnju kaznu: Bilal Bosnić uskoro izlazi na slobodu

Bilal Bosnić koji je 2015. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorističke aktivnosti, do kraja sljedeće sedmice naći će se na slobodi.

Odslužio je Bosnić sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja dobrovoljaca na strani Islamske države. Kako stoji u presudi, Bosnić je bio i glavni za mobilisanje Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe s regrutovanjem vise od 50 italijanskih državljana.

“Sada je pitanje da li je sistem uspio njega da pripremi za ovaj novi život na slobodi i da li se on recesionirao za za taj period. Kakav imamo tretman recosocijalizacijetakvih osoba. Mislim da u BiH tretman, ne zbog kvaliteta ustanova i osoblja, nego nedovoljnog broja osoblja. Takve osobe moraju imati jedan tretman multidisciplinaran“, izjavio je prof. dr Nedžad Korajlić, stručnjak za bezbjednost.

Šest godina Bosnić je proveo u zeničkom zatvoru. U Vojkoviće je stigao prije manje od godinu dana. Tokom svog boravka u zatvoru u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, Bosni je pokušao da izađe na slobodu i prije isteka sedmogodišnje kazne, međutim vlasti u BiH izmjenom zakona onemogućili su prijevremeno puštanje iz zatvora osobe osuđene za djela u vezi sa terorizmom.

Bosnić je proglašen krivim da je 2013. i 2014. godine održavao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u tzv. Islamskoj državi.

Bosnić je uhapšen u akciji SIPA-e kodnog naziva “Damask” u septembru 2014. godine. Tada je u akciji koja se sprovela na širem području BiH uhapšeno 15 osoba.

Pogledajte kako je o njegovom izlasku na slobodu izvjestila Alternativna televizija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79