280 kilometara pješačenja: Iz Sarajeva krenula grupa učesnika Marša mira

Kolona od 22 učesnika Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija” krenula je jutros iz glavnog grada Bosne i Hercegovine na osmodnevni put, dug više od 280 kilometara.

Kolona od 22 učesnika Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija” krenula je jutros iz glavnog grada Bosne i Hercegovine na osmodnevni put, dug više od 280 kilometara.

Članovi Udruženja “Svjedoci svog vremena” jutros su odali počast ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995, a potom su pješke krenuli put Potočara u spomen na hiljade Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Prema planu, učesnici će u noćiti u planinarskim domovima Ozren, Javorje, Jelovo brdo te zatim stižu u Nezuk kako bi se priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2021.

– Od Olova do Kalesije će nam se pridružiti još 13 učesnika, a u Nezuku će nam se pridružiti grupa Turaka i Italijana koji s nama idu svake godine. Naš je cilj jasan, da se nikad nikome ne desi što se desilo narodu Podrinja. Da kažemo šta čovjek čovjeku ne smije da uradi – rekao je Muhamed Papić, jedan od organizatora.

Adnan Avdić (25) iz Sarajeva koji prvi put učestvuje na Maršu miru, kazao je da je oduvijek imao želju preći put koji su prošli mnogi 1995. godine.

– Želim da odam počast svim nevino ubijenim ljudima koji su prošli te muke i da pošaljemo poruku da je svaki rat besmislen i da ne treba da se desi – rekao je Avdić.

Jedan od najstarijih učesnika Marša je i Slobodan Kisin iz Sarajeva koji na pohod “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica” ide od 2015.

– Idem redovno, ali dokad, ne znam. Jedan od najstarijih sam učesnika kroz ovaj period koji sam išao. Pridružio sam se udruženju, saznavši da idu iz Sarajeva. Bilo mi je jako drago da odem do Potočara, tamo se poklonim žrtvama. Ipak, znaju da nisu zaboravljene. Zna se šta je bilo i treba se nazvati pravim imenom – rekao je Kisin.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari biće ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79