30 radnika tuzlanske firme Resod Guming u stečaju moglo bi ostati bez uvezanog radnog staža

Potraživanja stečajnog upravnika su oko 134.000, a ortačke grupe koja je uništila Resod Guming 79.000 maraka

Trideset radnika tuzlanske firme Resod Guming u stečaju moglo bi ostati bez uvezanog radnog staža, a samim tim i bez prava na minimalnu penziju. Da li će im biti uvezan radni staž, zavisi od odluke suda u stečajnom postupku, kojom će novac biti ili isplaćen stečajnom upravniku i ortačkoj grupi koja je i dovela do propasti ove firme ili radnicima.
image

Enes Tanović: Ljudi će ostati bez penzije

Iz Sindikata solidarnosti poručuju da su sporna potraživanja upravo to što će koštati radnike njihovih penzija.

– Stečajnom upravniku su odobrene mjesečne isplate u iznosu od dvije prosječne plate i sve će na kraju izaći oko 134 hiljade KM, dok će ortačka grupa, koja je u svim sudskim procesima izgubila spor u kojem je potraživala sredstva, naplatiti oko 79 hiljada maraka. Radnicima neće ostati ništa, kazao nam je Enes Tanović iz ovog sindikata.
Sindikat solidarnosti je uložio i formalnu žalbu sudu, tražeći da se potraživanja stečajnog upravnika smanje za polovinu, odnosno da mu se obračuna jedna prosječna plata mjesečno, te da se ortačkoj grupi, koju čine Drago Jurić, Nusret Hadžibrišević, Sakib Čaušević i Boro Brestovac, ne isplati ništa piše Oslobođenje.

– Ova ortačka grupa je sudskim putem tražila isplatu dugovanja i ni u jednom predmetu nisu dobili. Sad im sud praktično poklanja ono na što nemaju pravo. Ukoliko ovo prođe, tridesetak radnika neće imati ni 15 godina staža i neće steći pravo na penziju kad navrše potrebne godine starosti, dodao je Tanović.

Ako se sud ogluši o žalbu, radnici poručuju da će svaki pojedinačno tužiti odgovorne osobe zbog situacije u koju su dovedeni piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79