Oglasio se direktor Gerontološkog centra, koji je optužen da je pretukao školskog druga svoje kćerke

Mirza Musa, direktor Gerontološkog centra, koji je optužen da je pretukao školskog druga svoje kćerke na svom Facebook profilu pojasnio je kako i zašto je došlo do ove situacije.
– Prvenstveno se obraćam kao roditelj koji je posebno na udaru javnosti kao odgovorna osoba u javnoj ustanovi KS.

Mjesecima unazad moje dijete, ali i druga djeca su bile žrtve fizičkog i verbalnog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” Sarajevo. Sve je pokušavano da se opravda i predstavi kao “dječija igra” dok nasilje nije preraslo u nešto što ima elemente neprimjerenog piše Crna-Hronika.

Svaki roditelj maloljetnog djeteta (muškog ili ženskog) zna kako se osjeća dok čita ove redove.

Hoće li nasilnik Mirza Musa iz Naše stranke u ponedjeljak biti smijenjen?

U petak 29.4.2022. godine se desila kulminacija vršnjačkog nasilja, nešto preko čega ni jedan roditelj, škola, ali ni ovo društvo ne smije preći. Zbog poštovanja prava djeteta, ali i istrage koja je u toku, ne želim detaljnije opisivati sam događaj. Međutim, da je škola reagovala na vrijeme problem je mogao biti spriječen i riješen u okviru institucija.

Kćerku sam sačekao nakon nastave, kad mi je uplakana opisala nasilje koje je pretrpjela tog dana u školi. Zadržao sam počinioca od bijega, povisio glas i tražio da odmah dođu policija, roditelji, pedagog i direktor škole kako bih prijavio ozbiljan slučaj vršnjačkog nasilja.

Pomenutog dječaka niko nije udario, što mogu potvrditi roditelji ostale djece iz razreda koji su bili prisutni kao i osoblje škole. Ove tvrdnje će svakako biti i dokazane u pravnim postupcima koji slijede.

Iako se nigdje ne spominje, a i direktor škole je, u izjavama posljednjih dana, propustio da kaže: nasilje mu je više puta prijavljeno, da nastavnik na čijem je času problem kulminirao nije reagovao, da je nekoliko dana prije toga slučaj prijavljen pedagogu i da postoje i druga djeca koja su bila žrtve postupaka. Postoje nalazi psihologa unazad mjesecima.

Da li je škola reagovala na vrijeme i postupila po Smjernicama za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH? O svemu ovome postoje dokazi, koji su predmet obrade u istrazi koja se trenutno vodi od strane nadležnih institucija.

Kako bih zaštitio prava svoga djeteta (kao i druge djece) koja su žrtve nasilja, nisam želio da se na ovaj način obraćam javnosti. Svjestan sam da će moje obraćanje biti čitano i od njihovih vršnjaka, što dodatno može produbiti traume. Ipak, ako ne kažem svoju stranu, javnost će ostati uskraćena za punu informaciju.

Senzacionalističko izvještavanje o ovom slučaju, zasnovano na jednoj strani priče ne doprinosi rješavanju problema sistemskog vršnjačkog nasilja u našim obrazovnim ustanovama kao i odgovora na isto.

Direktor Gerontološkog centra Sarajevo Mirza Musa napao dječaka u školskom dvorištu: Roditelj se oglasio o incidentu

Kao rezultat, sigurnost moje porodice je trenutno ugrožena kroz posredne i neposredne prijetnje, ucjene i medijsko diskreditovanje. Dok moje dijete i dalje sa strahom ide u školu gdje je izložena dodatnoj verbalnoj i psihološkoj torturi. Sve prethodno navedeno sam uredno prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vjerujem da će institucije biti sposobne da nas zaštite.

Obzirom da je u toku istraga svih ovih ali i svih drugih okolnosti prije, tokom i poslije pomenutog događaja – zamolio bih širu javnost da se suzdrži od donošenja suda a u najboljem interesu zaštite maloljetnih djevojčica i dječaka, napisao je Musa.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79