(FOTO) Iskopirao tuđi prijedlog zakona i predstavio ga kao svoj

Da stvar po Čengića bude još gora, Gratzov Prijedlog zakona o sportskim dioničkim društvima, sa gotovo identičnim sadržajem, još se nalazi u parlamentarnoj proceduri, što nije spriječilo SDP-ovog genseka da isti prijedlog, ovaj put sa njegovim potpisom, za potrebe nevještog prikupljanja političkih poena doda postojećem

Možda ga kao generalnog sekretara uposlenici SDP-a krive za katastrofalnu finansijsku situaciju u toj stranci, možda ga njeni istaknuti zvaničnici pozivaju na ostavku kako ih “ne bi više brukao”, možda nema baš obimnu biografiju i možda je brata “pogurao” budžetskim novcem za otvaranje restorana, ali se Irfanu Čengiću mora odati jedno priznanje. Odlično kopira tuđe zakonske prijedloge i predstavlja ih kao svoje.

Zbog jednog takvog je Čengić u prostorijama SDP-a prošle sedmice organizirao konferenciju za medije. Predstavio je “zakon za spas i razvoj sportskih klubova”!

Radi se o Prijedlogu zakona o sportskim klubovima u FBiH, kojeg će Čengić uputiti u parlamentarnu proceduru. Ne bi tu bilo ništa sporno, naprotiv, da Čengić nije doslovno iskopirao prijedlog zastupnika Naše stranke u prošlom sazivu Parlamenta FBiH Dennisa Gratza, koji je predstavljen još u junu 2017. godine. Da stvar po Čengića bude još gora, Gratzov Prijedlog zakona o sportskim dioničkim društvima, sa gotovo identičnim sadržajem, još se nalazi u parlamentarnoj proceduri, što nije spriječilo SDP-ovog genseka da isti prijedlog, ovaj put sa njegovim potpisom, za potrebe nevještog prikupljanja političkih poena doda postojećem. Ukoliko je imao namjeru “popraviti” Gratzov prijedlog, parlamentarne procedure ostavljaju prostor za takve zahvate. Međutim to, očigledno, nije bila Čengićeva namjera već isključivo predstavljanje tuđeg rada kao vlastitog dostignuća.

Za početak, opće odredbe oba prijedloga, Čengićevog i Gratzovog, su suštinski identične. Drugim riječima, prepisane.

Član 6. Gratzovog prijedloga predviđa formiranje Komisije za sportska dionička društva kao stručnog tijela zaduženog za praćenje obavljanja djelatnosti sportskih dioničkih društava. Čengić nije želio gubiti vrijeme. Označio je Gratzove odredbe koje tretiraju ovo pitanje, pritisnuo desni klik mišem i “copy”, a zatim i “paste” na svoju verziju.

Nije se Čengić više potrudio ni kada je u pitanju definiranje “nastanka” ili “članstva u društvu”.

Ograničenja koja se odnose na sticanje kapitala te povezane odredbe su također doslovno iskopirane.

Kreativnost mlađahnog SDP-ovog genseka dostigla je vrhunac pri utvrđivanju iznosa “temeljnog kapitala društva”. Za razliku od Gratzove minimalne granice od 200.000 KM, Čengić je ljestvicu spustio na 50.000 KM. Dodao je i mogućnost “ustupanja naziva i brenda sportskog kluba” te odredbu prema kojoj je svim nivoima vlasti “dozvoljeno finansiranje sportskih klubova”. Tu je, nažalost, kreativnost izlapila. Uslijedilo je brutalno kopiranje tuđeg prijedloga od kojeg čak ni interpunkcijski znakovi nisu bili pošteđeni.

Nije Čengić žalio tipke “Control”, “C” i “V” za kopiranje sadržaja, u što se možete uvjeriti pregledom kompletnih zakonskih rješenja priloženih u galerijama.

Foto: Prijedlog zakona o sportskim klubovima FBiH, Predlagač: Irfan Čengić
Foto: Prijedlog zakona o sportskim dioničkim društvima, Predlagač: Dennis Gratz
Ukoliko bi Čengić pokušao uvjeriti javnost da nije iskopirao Gratzov prijedlog, trebali bi mu nadljudski napori i do sada neviđene logičke vratolomije, naprimjer teze o telepatskoj povezanosti sa bivšim zastupnikom Naše stranke, kojim bi objasnio doslovno identičan sadržaj narednih dvadesetak članova.
Kopiranje tuđih zakonskih rješenja, pogotovo onih koji su još uvijek “živi” u zakonodavnoj proceduri, je, prije svega, nekorektno prema autoru originalnog prijedloga, ali je, s druge strane, poprilično indikativno i kada su u pitanju politički kapaciteti plagijatora.
Nije ovo prvi put od nekoga iz SDP-a. Dok se pripremao za izbore i Denis Bećirović se služio istim taktikama, o čemu smo pisali prije godinu: COPY/PASTE: Kako je Bećirović usvojenu strategiju Predsjedništva BiH predstavio kao svoju prenosi Faktor.

Otac priznao: Likvidirao petomjesečnog sina zbog plača

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79