Živa, a kao da nije: Rodila je kćerku prije 13 godina, nikada je nije zagrlila jer je pala u budnu komu

Privatna arhiva

Životna priča Danijele Kovačević (31) iz Vojvodine jedino se može izjednačiti sa nekim strašnim psihološkim hororom. Kako drugačije opisati šta joj se desilo kada se sa 17 godina porodila pa pala u budnu komu.

Živi s otvorenim očima, ali ne prepoznaje nikog, ne hoda, nije mogla da pomjera ruke, ljekari su je uz tešku muku naučili da jede, ne zna ni da ima kćerku Mariju koja sada ima 13 godina.

Danijela se porodila u Betaniji u Novom Sadu 2009. godine i od tada je u stanju “vigilne kome”. Gleda, ali može da hoda samo uz tuđu pomoć, pomjera šake, ali ne i ruke, nikoga ne prepoznaje, ne može da govori, niti da se sama hrani. Roditelji se bore da plate troškove liječenja, jer smatraju da za njihovu kćerku još uvijek ima nade.

– Ne mogu da odustanem od borbe za život moje Dace. Ljekari su mislili da će biti kao biljka, ali je ona ipak uspjela da napreduje. Imala je sepsu nakon carskog reza i reoperisana je poslije devet dana. Sutradan joj je stalo srce. Anesteziolog iz Betanije dr Stanislav Milovanović se borio za njen život, reanimirao ju je pola sata, ponovo je operisana u Kliničkom centru Vojvodine, tri dana je bila u potpunoj komi, a onda je otvorila oči – ispričala je još ranije njena majka Vesna Drašković.


Napredak je veliki, jer niko ko je doživio ovakvu traumu ne bi mogao da ima funkcije kakve ona ima, ali joj je neophodna neurorehabilitacija kako bi se njeno stanje održalo i poboljšalo. Odlaskom na terapije u Njemačku, na kojima je bila tri mjeseca, njeno stanje se znatno popravilo, ali je neophodno ponoviti terapije, za koje je potreban novac, koji njena porodica nažalost nema.

Danijela je trenutno kod kuće i o njoj brine njena porodica i kćerkica Marija.

– Kada krećem u školu, najprije se pozdravim s mamom. Onda pitam baku da li joj je dala lijek – ispričala je djevojčica koja za svojih 13 godina nikad nije vidjela majku u drugačijem stanju i sve vrijeme priča sa njom, recite joj i pjeva u nadi da će doprijeti do nje.

Marija brine o Danijeli kao odrasla, kaže njena baka.

– Stalno me zapitkuje o stvarima koje je njena mama voljela dok je bila zdrava. Prikuplja informacije o omiljenoj Danijelinoj boji, mjestima na koje je voljela da ide. Iščekuje njeno ozdravljenje i želi da bude spremna kada do toga dođe i da je iznenadi svim što je naučila – priča kroz suze Danijelina majka Vesna.

Danijeli su neophodna sredstva za neurorehabilitacije u inostranstvu, medikamente, suplemente, ortopedska pomagala, kao i za putne i troškove smještaja.

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Danijelu Kovačević (31). Olakšajmo Danijeli put ka ozdravljenju! Budimo humani!

Upiši 899 i pošalji SMS na 3030 (jednokratna pomoć 200 dinara)

Uplatom na dinarski račun

160-6000000795147-32

Uplatom na devizni račun

160-6000000795482-94

IBAN:

RS35160600000079548294

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79