6 mjeseci zatvora za Sadika Ahmetovića: Tužilaštvo traži veću kaznu, odbrana da ga oslobode

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da povisi kaznu zatvora nekadašnjem ministru sigurnosti u Vijeću ministara Sadiku Ahmetoviću, ranije osuđenom na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi ili ponavljanje postupka.

Tužiteljica Edina Hubjer je iznoseći navode tužbe, iznijela stav Tužilaštva da su olakšavajuće okolnosti izrečene prvostepenom presudom precijenjene i da nijedna od njih ne opravdava minimalnu kaznu od šest mjeseci.

Ona je navela kako bi bilo opravdano od optuženog, koji je u tom periodu obavljao funkciju ministra sigurnosti, očekivati veću savjesnost, prenosi Birn.

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz nadležnosti Ministarstva sigurnosti.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu od 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Braniteljica optuženog Ahmetovića Senka Nožica navela je da je u žalbi istaknuto da je potpisivanjem ovakvog ugovora Ministarstvu sigurnosti ušteđeno 55 KM mjesečno, pri čemu je stvarna ušteda i viša s obzirom na brojne druge naknade.

Prvostepenom presudom Bektiću se oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 KM, koju je dužan platiti u roku od 30 dana.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79