6 pitanja porodice Memić za Dalidu Burzić

Danas se navršava pet godina otkako je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži mladić Dženan Memić zadobio povrede od kojih će preminuti 15. februara 2016. godine. I pored živog svjedoka tog kobnog događaja Alise Mutap, istina o mučkom napadu do danas nije otkrivena.

Teorija Tužilaštva KS i tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić (danas sudije Suda BiH) i desetak tužilaca koji su u dva sudska postupka zastupali optužnicu za saobraćajnu nesreću, pala je u vodu sa dvije oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću. Iako se još uvijek čeka presuda Vrhovnog suda FBiH po žalbi Tužilaštva KS, istraga koju vodi Tužilaštvo BiH u kojoj su već privedene dvije osobe sigurno će biti proširena na više osoba čija se uloga u slučaju Memić mora do kraja rasvijetliti, pa čak dovesti i do ubice.

Porodica Memić pet godina vodi bitku s pravosudnim i policijskim sistemom koji je u potpunosti zakazao ili je zloupotrijebljen na najmonstruozniji mogući način u sakrivanju istine o smrti 21-godišnjeg mladića.

Iza Dženana Memića ostali su majka Munevera, otac Muriz i sestra Arijana. Danas na petu godišnjicu njegovog stradanja, nadajući se istini i (zakašnjeloj) pravdi postavljaju pitanja Dalidi Burzić:

  • 1.    Zašto nam ovo uradi Dalida Burzić?
  • 2.    Koga štitiš i zašto si stala u zaštitu Alise Mutap?
  • 3.    Zašto si izmišljala povrede na Dženanu i pored sve medicinske dokumentacije?
  • 4.    Znaš li da su tvoje tri disciplinske prijave iz 2016. i 2017. godine protiv advokata Ifeta Ferageta, koji je, po tebi, Muriza Memića doveo u zabludu da Tužilaštvo KS čini zloupotrebe u istrazi, kao i zbog toga što je rekao da on i Muriz vode svoju istragu, top dokaz da si od početka bila odlučna da zataškaš ubistvo Dženana Memića. Sve tri prijave su odbačene.
  • 5.    Vjeruješ li da ruka pravde stigne svakog? Mi radimo na tome!
  • 6.    Zašto ne želiš odgovoriti na prethodnih pet pitanja?

Istragom Tužilaštva BiH obuhvaćeno je više osoba koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom a u vezi sa krivičnim djelima pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i protupravno posredovanje. Prve dvije privedene osobe su policijski službenik Uprave policije MUP KS Hasan Dupovac koji je 2016. godine bio šef saobraćajnih istraga. Druga osoba je Zijad Mutap, otac Alise Mutap, koji je kobne noći došao na lice mjesta, a zatim i pred KUM KCUS-a gdje su odvedeni Dženan i Alisa na ukazivanje pomoći.

Istragom je do sada utvrđeno da su Dupovac i Mutap mimo istražnih organa pronašli vozilo Renault Clio koje je i vještačeno, ali nikada nije dovedeno u vezu sa događajima iz noći 8. februara 2016. godine. Kako je kazao postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić postoji osnovana sumnja da su Dupovac i Mutap tražili dokaze i kupovali ih kako bi okrenuli postupak na drugu stranu. Hasanspahić ih tereti da su dio organizirane grupe na čijem je čelu NN osoba.

Tužilaštvu BiH već su se javili određeni svjedoci koji traže mjere zaštite. Iako Tužilaštvo BiH ne vodi istragu za ubistvo, vrlo je izvjesno da će postupanja istražnih organa dovesti i do tog ključnog saznanja.

Važno je podsjetiti da je u slučaju smrti Dženana Memića tri puta promijenjena kvalifikacija krivičnog djela. Prvobitno se slučaj vodio kao saobraćajna nesreća, zatim kao ubistvo (od 07.03.2016. do 24.06.2016. godine čak i kada su slobode lišeni Ljubo i Bekrija Seferović), a zatim se ponovo djelo kvalifikuje kao saobraćajna nesreća.

U presudi Kantonalnog suda u Sarajevu navodi se da nije bilo dokaza koji bi mogli potvrditi da se kritične noći dogodila saobraćajna nesreća, niti na način kako je opisan u optužnici, kao i da povrede na Dženanu Memiću ne odgovaraju onima iz naleta vozila na pješaka. Tome u prilog ide i činjenica da tokom uviđaja u toj noći nije mogla biti određena kontakt tačka navodnog vozila i pješaka. Ni broj tragova (ukupno deset) nije bio dovoljan da se donese takav zaključak.

Prvi nalaz vještaka medicinske struke Hamze Žuje od 16.02.2016. godine kada je izvršena obdukcija, a vodila se istraga za saobraćajnu nesreću ukazivao je da je riječ o ubistvu.

„Nakon toga je iznio zaključak da je smrt nasilna nastupila neposredno usljed opsežnih povreda tkiva mozga. Opsežne povrede tkiva mozga čeono slijepočnoga režnja sa lijeve strane, prijelom polja očne duplje, prijelom lijeve lične kosti su nanesene djelovanjem tupog mehaničkog oruđa. Opisane oguljotine kože u predjelu koljena su nanesene padom i oslanjanjem povrijeđenih dijelova povrijeđenog dijela tjela na tvrdu podlogu. Opisana oguljotina kože u predjelu zgloba srednjih falangi prstiju desne šake su nanesene oslanjanje šake na tvrdu podlogu. Na pitanje na koji su način nastale navedene povrede vještak odgovara na povredu glave da je povreda nanesena tupim mehaničkim oruđem“, navodi se u presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ni danas nije poznat tačan broj osoba koje su u noći 8. na 9. februar bili na uviđaju u Velikoj aleji ili koji su možda i vidjeli događaj koji će dovesti do smrti Dženana Memića.

U slučaju Memić još uvijek je puno neodgovorenih pitanja, ali pravo majke, oca i sestre na istinu niko im ne smije oduzeti ni pod koju cijenu prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79