60 posto roditelja u BiH ne zna što im dijete radi online

Sa sve mlađim korisnicima interneta, broj slučajeva nasilja na internetu se povećava, pri čemu su prijetnje seksualne eksploatacije i zlostavljanja najalarmantnije, prema UNICEF-u BiH.

Djeca sve češće pristupaju internetu putem različitih uređaja, posebno mobilnih telefona, ali često nisu svjesna potencijalnih opasnosti ili kako se zaštititi. Prema istraživanju Vijeća Europe, svaki peti maloljetnik je doživio oblik seksualnog nasilja, a 80% su djevojčice.

Više od polovice ispitane djece u BiH doživjelo je neugodnosti na internetu, prema istraživanju RAK-a i UNICEF-a. Prijetnje na internetu mogu biti jednako ozbiljne kao i u stvarnom svijetu, a posebno je zabrinjavajuća prijetnja seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Jedinstvena osobina nasilja na internetu je stalna dostupnost žrtava zlostavljanju, što ga čini teškim za izbjeći. Ključno je educirati djecu, roditelje i nastavnike o sigurnom korištenju interneta kako bi se smanjio broj žrtava nasilja na internetu.

Nedavno istraživanje pokazalo je da 60% roditelja u BiH ne zna što im dijete radi online, što djelomice proizlazi iz nedostatka digitalne pismenosti kod odraslih. Potrebno je više napora u edukaciji o digitalnoj sigurnosti kako bi se smanjile ranjivosti u osobnoj i nacionalnoj cyber-sigurnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79