602,5 milona MMF-a za sanaciju posljedica pandemije još se kiseli na računu?!

Guverner Centralne banke BiH dr. Senad Softić, saznaje Oslobođenje, uputio je 24. augusta dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH te entitetskim ministarstvima finansija u kojem se, između ostalog, pojašnjava način raspodjele finansijske pomoći koju je BiH dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a koja je prevashodno namijenjena za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

DOMAĆA VALUTA

Podsjetimo, MMF je 23. augusta uplatio sredstva na račun CBBiH po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 254.182.273 SDR. Centralna banka je za primljena sredstva odobrila odgovarajući iznos u domaćoj valuti od 602.540.349,06 KM na depozitni račun/podračune entiteta BiH za transakcije sa MMF-om u omjeru jedna trećina za RS i dvije trećine za FBiH u skladu sa važećim Memorandumom o razumijevanju, koji se tiče članstva BiH u MMF-u.

Međutim, da bi se realizovala raspodjela alokacije SDR-a, potrebno je da ministarstva finansija FBiH i RS-a, u skladu sa Memorandumom o razumijevanju koji je na snazi, dostave Centralnoj banci BiH listu ovlaštenih potpisnika i instrukcije za daljnji transfer odobrenih sredstava na depozitnom računu/podračunima za transakcije sa MMF-om. Savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić kazao je u petak za N1 da je Ministarstvo finansija FBiH uputilo instrukciju Centralnoj banci i da očekuju da se sredstva raspodijele.

Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže za Oslobođenje da će se raspodjela novca vršiti na osnovu Memoranduma o razumijevanju, koji je zaključen 2016. godine.

– Ovaj put je riječ o pravnom poslu koji proizlazi iz članstva u MMF-u. U Memorandumu je navedeno da se raspodjela vrši u omjeru dvije trećine za FBiH, a jedna trećina za RS. Ministarstva finansija su dužna da dostave instrukcije Centralnoj banci po kojim će ona postupiti. Centralna banka je tražila, upućen sam i ja u taj dio, i zahtijeva od ministarstava finansija instrukcije potvrđenog iznosa te račune na koje će novac prenijeti u korist entiteta, ističe Rančić.

S obzirom na to da u Centralnu banku još nisu stigle instrukcije, upitali smo ga može li se desiti da zbog političkih nadmudrivanja novac još neko vrijeme stoji na računu.

– Već je ovih nekoliko dana blokada zato što izbjegavaju da dostave instrukciju kako bi Centralna banka postupila. I to je jedna vrsta blokade i na štetu je onih koji neće da dostave instrukcije kako bi dobili novac i kako bi ga rasporedili u oblasti koje su pogođene pandemijom. Da li je to zdravstvo, mala i srednja preduzeća i svi oni koji su pogođeni pandemijom, a znamo kako stoje entitetski, kantonalni, općinski i gradski budžeti i da je ta pomoć dobrodošla i neophodna, napominje.

NAJBOLJA NAMJERA
U MMF-u očekuju da će, kad novac bude raspoređen, entitetske vlade donijeti odluke i sredstva iskoristiti na najbolji način.

– Neophodno je da entitetske vlade dobiju ta sredstva i oni su dužni da donesu odluke kako potrošiti u najboljoj namjeri taj novac, a znate i za izjavu MMF-a da su oni spremni pomoći i ukazati na oblasti kako bi trebalo potrošiti novac. Ne smatram da bi trebalo krpiti budžetske rupe, nego sredstva iskoristiti za sanaciju posljedica Covida, zaključuje Rančić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79