615,56 KM mjesečno za svakog umjetnika iz KS-a: Evo kome se plaćaju doprinosi

U ovu svrhu iz budžeta KS-a u 2021. utrošeno je 283.000 KM. U 2022. planirano je 285.000 KM, a iznos zavisi od osnovice za obračun koji utvrđuje Porezna uprava FBiH

Na spisku istaknutih samostalnih umjetnika kojima se iz budžeta KS-a plaćaju doprinosi za penziono-invalidsko i zdravstveno osiguranje, u odnosu na prethodne godine nije došlo do promjena. Broj istaknutih samostalnih umjetnika je 38, od čega jedan umjetnik ima status mirovanja.

Reference

– Umjetnik u smislu Zakona stiče pravo na status istaknutog samostalnog umjetnika ako nije u radnom odnosu, ako mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino profesionalno zanimanje, ako njegov umjetnički opus i umjetnički domet verifikuje matično umjetničko udruženje, a ukoliko nije član nijednog udruženja da svoj stvaralački opus dokaže programskom knjižicom ili popisom umjetničkih djela potvrđenim od kulturne institucije, javne ustanove, festivala, galerije ili izdavačke kuće sa međunarodnim referencama. Umjetnik mora biti državljanin BiH sa prebivalištem i umjetničkim djelovanjem u KS-u.

Pored toga, osoba koja aplicira za ostvarivanje ovog prava mora javno umjetnički djelovati najmanje tri godine, ostvariti međunarodne i domaće nagrade i priznanja za svoje umjetničko djelovanje, pribaviti preporuku matičnog umjetničkog udruženja, društva ili javne ustanove ili mišljenje odgovarajućeg umjetničkog udruženja o vrijednosti njegovog umjetničkog stvaralaštva ili ukoliko nije član nijednog udruženja da svoj stvaralački opus dokaže programskom knjižicom ili stvaralačkim djelima potvrđenim od kulturne institucije, javne ustanove, festivala, galerije ili izdavačke kuće sa međunarodnim referencama, pojasnio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS-a.

Avdić: Stručna komisija utvrđuje status

Ministarstvo, na prijedlog Stručne komisije za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika, svojim rješenjem utvrđuje status istaknutog samostalnog umjetnika ili odbija zahtjev podnosioca.

– Stručnu komisiju za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika imenuje Vlada KS-a na četiri godine, a čine je predsjednik i četiri člana istaknuta umjetnika, predstavnika različitih područja umjetnosti i jedan predstavnik Ministarstva kulture i sporta, dodao je Avdić.

Mjesečno se za plaćanje doprinosa za penziono-invalidsko i zdravstveno osiguranje za jednog istaknutog samostalnog umjetnika izdvaja 615,56 KM.

– U ovu svrhu iz budžeta KS-a u 2021. utrošeno je 283.000 KM. U 2022. planirano je 285.000 KM, iznos zavisi od osnovice za obračun koji utvrđuje Porezna uprava FBiH, naveo je Avdić za Oslobođenje.

Spisak istaknutih

Na spisku istaknutih samostalnih umjetnika kojima se iz budžeta KS-a plaćaju doprinosi nalaze se: Irfan Hozo, Mirsada Baljić, Alma Hrasnica-Dervišević, Izet Perviz, Ata Omerbašić, Emina Husedžinović-Ibrahimović, Almin Zrno, Dževdet Nikočević, Muhidin Muharemović, Ljiljana Šaković- Mujan, Sabahudin Hadžialić, Mirsad Smajović, Danijela Madacky-Letić (mirovanje statusa), Ahmed Burić. Na spisku su i Alena Džebo-Hećo, Miodrag Spasojević, Ljiljana Majkić, Nerdina Abdulić-Osmančević, Mersiha Merdžanović, Mensura Jahić, Asmir Kujović, Ilonka Jasak, Emir Osmić, Lejla Graho, Nelisa Baždar, Aleksandra Knežević, Merima Ivković, Vanja Lisac, Sanja Džeba, Šejla Kamerić, Boris Hodak, Kerim Mušanović, Marija Fekete-Sullivan, Naida Čelik, Denis Haračić, Adis Lukač, Alisa Teletović i Nanda Agić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79