Ustavni sud BiH: Federacija i RS nisu imale pravo raspolagati državnom imovinom

Ustavni sud BiH: Federacija i RS nisu imale pravo raspolagati državnom imovinom


Na 146. plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH donesena je odluka kojom se potvrđuje zabrana raspolaganja šumskim zemljištem koje se vodi kao državna imovina. Odluka se odnosi na slučajeve krčenja šuma u Varešu i prodaje državne imovine na Jahorini.

Ustavni sud je zaključio da su odluke Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovoj prodaji neustavne i ništavne. Konkretnije, sud je zabranio prodaju državne šume u Varešu koju krči britanska firma Adriatic Metals, te stavio van snage odluku vlasti u RS-u o prodaji državne imovine na Jahorini.

Prema sažetku odluke, Ustavni sud BiH utvrdio je da Odluka Vlade Federacije BiH o privremenom korištenju šumskog zemljišta nije u skladu s Ustavom BiH. Sličan zaključak donesen je i u Odluci broj U-6/24 koja se odnosi na prodaju nekretnina u vlasništvu Republike Srpske na području Jahorine.

Sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu pod zabranom raspolaganja, prema ranijim odlukama Ustavnog suda. Vlade FBiH i RS-a nisu imale nadležnost za donošenje odluka o raspolaganju ovom imovinom. Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH propisano da zabrana ostaje na snazi dok ne bude donesen zakon na državnoj razini kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom.

Podsjećamo, sredinom decembra 2023. godine, Vlada Federacije BiH isključila je Pravobraniteljstvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, uključujući državne šume u Varešu koje krči firma Adriatic Metals. Ova odluka mogla bi utjecati i na slične procese u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje niže razine vlasti nelegalno prenamjenjuju državno zemljište za energetske projekte, poput solarnih elektrana oko Mostara



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija