90% roditelja ne znaju šta im djeca rade kada su online

Nedavna istraživanja provedena u Bosni i Hercegovini ukazuju na zabrinjavajuće brojke vezane uz sigurnost djece i mladih na društvenim mrežama. Prema rezultatima istraživanja, oko 30% djece i mladih postali su žrtve prijetnji na društvenim mrežama, dok je gotovo 40% njih doživjelo uvredljive komentare o sebi na istim platformama.

Još poraznije je saznanje da oko 90% roditelja nema saznanja o aktivnostima svoje djece na internetu, dok više od 90% njih ne smatra potrebnim korištenje aplikacija za zaštitu. Ove uznemirujuće statistike potiču provedbu projekta “Sigurnost na društvenim mrežama”, podržanog u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji financira Europska unija. UNDP provodi projekt uz podršku Grada Mostara s ciljem podizanja svijesti i povećanja sigurnosti djece i mladih na društvenim mrežama.

Projekt uključuje organizaciju radionica za stručnjake koji rade s djecom i mladima, uključujući pedagoge, socijalne radnike i psihologe. Cilj je pružiti im dodatna znanja o sigurnosti djece i mladih na internetu. Ova inicijativa posebno je važna s obzirom na sve veću upotrebu pametnih telefona, društvenih mreža i interneta općenito, što izlaže djecu riziku od zlostavljanja i iskorištavanja u digitalnom okruženju.

Prema podacima UNICEF-a, cyber-nasilje, odnosno zlostavljanje putem digitalnih tehnologija, uključuje cyberbullying, grooming, sexting, seksualnu iznudu (sextortion) i slično. Ključno je educirati roditelje o rizicima i znakovima online zlostavljanja, jer, prema riječima kliničke psihologinje i psihoterapeutkinje Gordane Buljan Flander, veliki dio roditelja ne razumije dovoljno cyber-prostor te ne prepoznaje nasilje koje djeca doživljavaju online.

Nadalje, stručnjakinja za sigurnost na internetu, Katarina Jonev Ćiraković, naglašava da djeca često skrivaju da su žrtve cyber-zlostavljanja, stoga je nužno ohrabriti ih i osnažiti da prijave nedopušteno ponašanje roditeljima, nastavnicima ili nadležnim institucijama. Uz sveprisutnu upotrebu društvenih mreža među stanovnicima BiH, istraživanje o medijskim navikama pokazalo je da mladi preferiraju Instagram, dok ostali korisnici najviše koriste Facebook.

S obzirom na ove uznemirujuće podatke, nužno je daljnje educiranje roditelja i stručnjaka kako bi se osigurala veća sigurnost djece i mladih na internetu. Projekti poput “Sigurnost na društvenim mrežama” igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti i pružanju potrebnih alata stručnjacima i roditeljima kako bi zaštitili najmlađe od online prijetnji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79