99% umrlih u SAD-u nisu bili vakcinisani

Stopa smrtnosti od Covida-19 u Sjedinjenim Državama raste po prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci, dok se zemlja bori s rastom broja slučajeva u onome što zvaničnici nazivaju “pandemijom nevakcinisanih”.

Sedmodnevni prosjek novih slučajeva povećao se za gotovo 70 posto, odnosno 30 000 slučajeva dnevno, a broj hospitalizacija porastao je za 36 posto. Smrtnost od virusa posljednjih je dana u stalnom porastu, preokrenuvši višemjesečni trend pada koji je započeo sredinom januara.

“Prolazi nam jasna poruka: Ovo postaje pandemija nevakcinisanih”, rekla je Rochelle Walensky, direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. “Naša je najveća briga što ćemo i dalje vidjeti slučajeve koji se mogu spriječiti, hospitalizacije i nažalost smrtne slučajeve među nevakcinisanim.”

“Nevakcinisani Amerikanci čine gotovo sve nedavne hospitalizacije i smrtne slučajeve od Covida-19”, rekao je Jeff Zients, koordinator odgovora na Covid-19 Bijele kuće. “Svaka smrt od virusa je tragična, a one koje se sada događaju još su tragičnije jer ih je moguće spriječiti.”

Više od 99 posto nedavnih smrtnih slučajeva bilo je među nevakcinisanim, nedavno je kazao Anthony Fauci stručnjak za zarazne bolesti, dok je Walensky naglasila da su nevakcinisane osobe činile preko 97 posto hospitalizacija.

Otprilike 56 posto stanovništva SAD-a primilo je barem jednu dozu vakcine, ali u mnogim zemljama, posebno u ruralnoj Americi, taj je broj ispod 20 posto uprkos širokoj dostupnosti vakcina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79