Poginuli braneći vaše živote i vašu imovinu: Poštujemo li njihove kolege?

Poginuli braneći vaše živote i vašu imovinu: Poštujemo li njihove kolege?


Koliko je težak posao koji obavljaju policijski službenici, koliko odricanja nosi sa sobom i koliko često su u situaciji kada su im životi ugroženi, da li smo sebi ikada postavili ova pitanja?

Oni. Policijski službenici. Heroji. Čuvaju naše živote, rizikujući svoje. Ne odustaju od misije da naši životi, naša svakodnevnica budu sigurni.  Štite prava građana i njihovu imovinu.

I ne samo to. Rade na suzbijanju kriminaliteta, otkrivaju i privode počinitelje, ali i mjesecima pripremaju velike akcije, kada uglavnom zaborave na sve ostalo, pa čak i na svoju porodicu.

Rade u tri smjene, koje nekada traju do dvadeset sati. Za njih praznici ne postoje. Upravo u danima kada se svi vesele i odmaraju oni rade, jer neko mora da čuva javni red i mir i sigurnost svih građana.

Njihova sloboda u planiranju slobodnog vremena je ograničena. Moraju uvijek biti spremni odazvati se pozivu i doći na posao kada god je potrebno.  A posao obavljaju u raznim mjestima i po raznim vremenskim uvjetima.

Kaže se da dobra policajca čine “vruće srce, hladna glava i čisti prsti”. To znači da moraju biti predani poslu, posao mora biti na prvom mjestu, a oni hrabri, borbeni i pošteni.

Budući da je osnovni zadatak policijskih službenika, suzbiti kriminalitet njihov posao često je opasan za život.  Zbog posla koji obavljaju samo u KS od 1998. ubijeno je 5 policajaca.

Posljednje ubistvo policajaca desilo se u Oktobru 2018. godine.

Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su dok su obavljali svoju dužnost. Nedugo prije toga pokušavali su spriječiti počinioce da izvrše još jedno krivično djelo. To ih je koštalo života. Adis je preminuo odmah, dok se Davor borio za život, ali je izgubio tu bitku.

Njihova sudbina šokirala je građane Sarajeva, a njihovim kolegama ostavila bolan trag. Najgore je ipak porodicama koje ni danas ne znaju ko su počinioci ovog užasnog čina. Adis i Davor nisu zaboravljeni i nikada neće biti. Ostala su njihova herojska djela, porodice kolege i prijatelji sa bolnim srcem.

Borbu sa kriminalcima izgubio je i Pivodić Muhidin. Policajac Muhidin Pivodić ubijen je iz vatrenog oružja, dok je obaljao svoj posao. Nedugo nakon ubistva policija je privela  Anela Ćemu, osumnjičenog za ubistvo Pivodića, koji je rekao da je policajca ubio samo zato jer mu je policija dan ranije oduzela vozačku dozvolu.

Elvedin Madeško također je izgubio život obavljajući svoj posao. Prilkom odlaska na intervenciju u ul. Patriotske lige do broja 17, općina Centar Sarajevo, došlo je do saobraćajne nezgode sa službenim vozilom, a 15.08.1998. godine je preminuo od zadobijenih povreda.

Mahmut Trako teško je ranjen prilikom intervencije 23.02.1998. godine u naselju Buća Potok, općina Novi Grad Sarajevo, a preminuo od zadobijenih povreda 24.02.1998. godine.

Svi oni pokazali su koliko je policijski posao težak i opasan. Svoj život dali su za sigurnost svih građana, a od građana danas njihove kolege imaju uglavnom nepoštovanje.

Možda je pravo vrijeme da građani sebi postave pitanja koliko su svi policijski službenici dali za njijovu sigurnost, koliko života su spasili i koliko narkotičkih sredstava su sklonili sa ulica, a koji su mogli završiti u rukama svakog čovjeka tinejžera ali i djeteta, prenosi Hayat


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija