Koliko košta ljudski život, vrijedi li više od 15 KM

Koliko košta ljudski život, vrijedi li više od 15 KM


Kantonalna bolnica Orašje od 1. marta više neće pružati usluge hemodijalize za šest pacijenata koji dolaze iz Gradačca, a oni poručuju da u Gračanicu ne žele.

​Nikog nije briga

​Navodni razlog, prema saznanjima pacijenata, jeste činjenica da njihov tretman previše košta Kantonalnu bolnicu Orašje, odnosno da bi za svakog pacijenta trebalo doplatiti po 15 KM dnevno.

Pacijenti su ogorčeni i prijete odustajanjem od hemodijalize ukoliko oni budu prebačeni u drugi najbliži dijalizni centar, a koji je smješten u Gračanici. Njihova iskustva u ovom centru, kako su kazali, nisu dobra.

– Uslovi u Odžaku su daleko bolji, imamo dobre aparate, imamo odlično osoblje, dva ljekara su non-stop angažovana u Dijaliznom centru, a još tri ljekara dolaze iz Hrvatske, iz Slavonskog Broda, sve specijalisti nefrolozi i internisti. To u Gračanici nismo imali, nego smo imali doktora koji je povremeno navraćao, kazala nam je Edina Imamović, koja je dijalizni pacijent 14 godina i koja je poručila da će odustati od dijalize ukoliko bude primorana ići na hemodijalizu u Gračanicu.

Sve je počelo prije 15 dana, kada su usmeno obaviješteni da ne dolaze u Odžak od 1. marta, bez ikakvih dodatnih objašnjenja.

Direktorova naredba

Naredba je, kažu, došla direktno od direktora bolnice Perice Jelečevića.

– Ravnatelj bolnice Perica Jelečević je obavijestio doktora koji nas vodi u Dijaliznom centru Odžak i kazao mu da nam više ne daje usluge. Tada je krenula naša borba, ali čini se da smo je već izgubili, jer nikome nije stalo do našeg tretmana. Obavijestili smo i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, premijera TK-a, kao i Fond solidarnosti FBiH, koji osigurava novac za hemodijalize pacijenata, kazao nam je Rahman Haseljić, još jedan od pacijenata.

Pacijenti su odgovor dobili i od Doma zdravlja Gradačac, iz kojeg je poručeno da im oni, kao ni ZZO TK-a ne mogu pomoći, s obzirom na činjenicu da je nemoguće izdvojiti dodatna sredstva za njihovo liječenje.

– Na osnovu odluke Upravnog vijeća Opšte bolnice Orašje, podržan je prijedlog direktora te iste ustanove o povećanju cijene usluge dijaliznim bolesnicima Grada Gradačac za 15 KM. Održan je sastanak sa direktorom ZZO TK-a i premijerom TK-a povodom nastale situacije, ali zamjenik direktora JZU Dom zdravlja Gradačac je obaviješten da ZZO TK-a nije u finansijskoj mogućnosti udovoljiti zahtjevu Opšte bolnice u Orašju, stoji u odgovoru koji je pacijentima upućen iz DZ-a Gradačac.

Hemodijalizni pacijenti su jedna od najranjivijih grupa bolesnika, a dokaz za to je i činjenica da je ovakvih pacijenata prošle godine u Gradačcu bilo deset. Za samo godinu umrlo ih je troje. Posljednja pacijentica je umrla na dijalizi prije nekoliko dana. S obzirom na njihovu ranjivost, ali i uticaj hemodijalize na pacijente po završetku tretmana, oni žele da idu tamo gdje im je najbliže.

Lični izbor

​Savo Mitrović je u Gračanicu na dijalizu išao mjesec 2014. godine, ali je prilikom svakog povratka kući povraćao i organizam mu je dodatno oslabio. Da se nije prebacio u Odžak, kaže, danas ne bi bio u prilici prenijeti svoja iskustva.

– Nakon svake hemodijalize sam povraćao i bio sam jako slab. Kontaktirao sam federalni fond i oni su mi rekli da nađem sebi gdje želim ići na dijalizu i ako se taj centar složi, da oni nemaju ništa protiv, ispričao nam je Mitrović.

Dok smo razgovarali sa dijaliznim pacijentima u Gradačcu, dobili su obavještenje iz DZ Gradačac da ih u ponedjeljak ujutro neće dočekati organizovani prevoz da ih vozi u Odžak, pa su dogovorili da će ići vlastitim vozilima. Nadaju se da ih osoblje Dijaliznog centra Odžak neće vratiti i da će im pružiti uslugu kakvu zaslužuju, prenosi Oslobođenje.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija