Pilav: U KS zbog COVID-19 hospitalitirano 15 pacijenata, pet osoba se oporavilo

Pilav: U KS zbog COVID-19 hospitalitirano 15 pacijenata, pet osoba se oporavilo


Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo (KS) prof. dr. Aida Pilav kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je u KS u posljednja 24 sata testirano 65 osoba, od kojih su dvije pozitivne, a jedna osoba je retestirana.

– Hospitaliziranih osoba na KCUS-u, poliklinici Podhrastovi, je 15, na respiratoru je jedan naš sugrađanin, a otpuštene su iz izolatorija dvije osobe, tako da je ukupan broj oporavljenih u KS pet. Smrtnih ishoda u KS je četiri, a aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji trenutno u KS je 48. Kada govorimo o kumulativnim podacima od 30. januara do današnjeg dana, ukupan broj testiranih osoba u KS je 1.217, kumulativno 66 osoba je laboratorijski potvrđeno na COVID-19, od čega šest retestirano – kazala je Pilav.

Istaknula je da broj retestiranih govori u prilog tome da su to građani koji su u fazi oporavka, tako da broj pozitivnih slučajeva je manji.

– Iskoristila bih priliku još jednom da skrenem pažnju našem građanstvu da, s obzirom da narednih dana i mjeseci slijede tri velika vjerska blagdana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS upućuje još jedan poziv građanima da ograniče sva svoja kretanja. U isto vrijeme, preporučuje se da bliske, odnosno lične kontakte sa drugim osobama svedu na najnižu moguću mjeru, te da u situacijama, ako je to baš neophodno, obavezno poštuju socijalnu distancu i nošenje propisne zaštitne opreme – poručila je Pilav.

Naglasila je da je primarni cilj zaštita javnog zdravlja i zadržavanje stabilne epidemiološke situacije u KS.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović je kazao da ta institucija, u saradnji sa MUP-om KS, intezivno radi na prihvatu državljana BiH koji dolaze iz inostranstva.

– Do sada ukupno imamo 131 osobu smještenu u Studentskom domu Bjelave, kojima je određen karantin po rješenju Fderalnog ministarstva zdravstva u trajanju od 28 osoba – izjavio je Terović.

Podsjetio je da će svi državljani BiH koji uđu u našu zemlju biti smješteni u jedan od karantina, te da je u Studentskom domu Bjelave slobodno još 20 soba.

– Ukoliko se taj kapacitet popuni, onda ćemo preći i u Studentski dom Nedžarići – dodao je Terović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija