Solak otkriva kada će mjere zabrane biti ublažene

Solak otkriva kada će mjere zabrane biti ublažene


Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, za Hayat.ba kaže kako su na sjednici štaba dogovorili da epidemiolozi utvrde termin do kada bi trebale važiti postojeće mjere.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Jako je bitno naglasiti da su postojeće mjere na snazi do 30. aprila. Može se desiti, sve zavisi od situacije, da ih prije korigiramo, ali za sada do tog datuma su na snazi. U saradnji sa epidemiolozima i Kriznim štabom federalnog Ministarstva zdravstva ići će se koordinirano i postepeno i uradit će se sve ono što bi trebalo da se uradio. Nekoliko članova štaba je zaduženo da detaljno sagleda situaciju, i predloži eventualne izmjene dosadašnjih odluka – govori nam Solak.

Naglašava kako će, kada dođe do ublažavanja aktuelnih mjera, biti omogućen rad pojedinim djelatnostima.

Tu se prije svega misli na određene trgovine kojima je sada zabranjen rad, da počnu sa radom uz svakako mjere socijalne distance i održavanja higijene u objektima. Ne trebamo zanemariti upozorenje iz Svjetske zdravstvene organizacije koji su naglasili da se nikako ne smiju dozvoliti neka drastična popuštanja u trenutnim zabranama. I dalje ostaju ključne mjere distance, kao i zaštita – govori za Hayat.ba.

S obzirom na to da su česta pitanja da li bi uskoro morao početi raditi javni prijevoz, Solak je kategoričan:

Od toga još dugo neće biti ništa. To je sigurno. Toga nema još ni u nagovještajima. Javni prijevoz je nešto posljednje što će se popustiti, kao i rad restorana, kafića… I dalje imamo rast broja oboljelih, svaki dan nove smrtne slučajeve. Znači, dok je takva situacija ne možemo popustiti sve mjere – naglašava naš sagovornik.

Naglašava kako su imali dosta primjedbi na mjeru karantina, ali se ona pokazala jako efikasnom.

To nije po mnogima rješenje, ali se pokazalo jako dobrim. Zamislite da smo dozvolili, recimo, osobama koje su avionom doputovale iz Švedske da odu svojim kućama, a ne u karantin? Ispostavilo se da je njih četvero pozitivno, što znači da su svi koji su bili u avionu predstavljali potencijalnu opasnost za druge. To smo na vrijeme zaustavili. Jako je bitno naglasiti da nemamo rast oboljelih populacije penzionera. I to se postiglo mjerom da se starijima od 65 godina zabrani kretanje do stabilizacije stanja – priča Solak za Hayat.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija