Musa: Nije realno da djeca idu u školu do kraja ove školske godine

Musa: Nije realno da djeca idu u školu do kraja ove školske godine


Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je obavijestio javnost da je u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu testirano 605 osoba, a da je 21. bila pozitivna na koronavirus.

Do danas je testirano ukupno 10.562 uzoraka, a pozitivno je 760 osoba od čega je 54 posto žena, a 46 posto muškaraca.

Do danas su oporavljena ukupno 132 pacijenta.

Po kantonima situacija izgleda ovako: HNK 232, KS 102, ZDK 102, ZHK 82, TK 80, USK 68, Kanton 10 36, SBK 35, BPK 20 i Posavski kanton 3. Do danas je hospitalizirano 60 osoba, a devet osoba je na respiratoru. Od 32 smrtna slučaja 18 je muškaraca, a 14 žena.

Musa je kazao da je sve vrijeme testiranja pozitivnih bilo ispod 10 posto što je dobar znak i da situaciju imamo pod kontrolom.

“Nije realno da djeca idu u školu do kraja ove školske godine, ali sutra će se raspravljati o mjerama popuštanja mjera. Tu je prijedlog da iz izolacije izađu djeca i starije osobe, da otvorimo manje objekte uz apsolutno pridržavanje mjera i bez stvaranja gužvi – rekao je.

Na pitanje da li se osoba koja je preboljela koronavirus može ponovo zaraziti Musa je odgovorio da takav slučaj nije zabilježen u BiH.

Što se tiče stvaranja imuniteta, on je kazao da su drugi koronavirusi sezonski i taj imunitet traje sezonski.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija