(VIDEO) Migranti upali u zatvor na Igmanu!

(VIDEO) Migranti upali u zatvor na Igmanu!


U poluotvorenom odjeljenju Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo na Igmanu 16. aprila, u poslijepodnevnim satima, odvijala se prava drama nakon što je grupa od desetak migranata na neutvrđen način ušla u ograđen zatvorski kompleks.

ogu potvrditi da je došlo do incidenta. Imajući u vidu da je ovaj KPZ opremljen visokosofisticiranom opremom, grupa od 10-ak osoba uočena je i poduzete su mjere i radnje propisane Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i podzakonskim aktima KPZ-a Sarajevo, nakon čega su migranti napustili predmetnu zonu i vratili se u Centar za migrante – istakao je Zubčević.

Saznajemo da su upravo na području gdje su uočeni migranti raspoređeni službeni policijski psi na tzv. sajli te samo zahvaljujući sofisticiranoj opremi koju posjeduje KPZ Sarajevo i brzoj reakciji zatvorske policije spriječena je moguća tragedija.

Pa, samo zamislite da su se te osobe našle na dohvatu službenih malinoa, rotvajlera i vučjaka koji su, zapravo, i dresirani da onemoguće kretanje u određenim zonama – kaže Zubčević za naš portal.

Nakon incidenta zatvorska policija je termokamerama detaljno pregledala zatvorski kompleks kako bi bili sigurni da neko od migranata nije ostao unutar odjeljenja.

Hayat.ba saznaje da je Uprava KPZ-a Sarajevo o incidentu upoznala i Službu za poslove sa strancima te je upozorila da poduzme mjere i radnje iz njihove nadležnosti kako se slični incidenti ne bi ponavljali.

Ne isključujemo obavezu i mogućnost koju KPZ ima da upotrijebi silu kako bi se spriječile takve aktivnosti. Navedeno shvatite krajnje ozbiljno – navodi se u aktu upućenom Službi za poslove sa strancima.

O svemu je obaviještena i nadležna Uprava policije MUP-a KS-a koja je krajnje profesionalno i bez odgađanja postupila, izašla na mjesto događaja te zajedno s dodatnim snagama KPZ-a Sarajevo poduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti, što je za svaku pohvalu – ističe direktor Zubčević.

Inače, kasarna u Blažuju, u kojoj su smješteni migranti, nalazi se nekoliko stotina metara od zatvorskog odjeljenja na obroncima Igmana. Iako je KPZ Sarajevo sa svojim odjeljenjima od nadzorne međunarodne organizacije CPT i premijera Federacije BiH Fadila Novalića dobio sve pozitivne ocjene kada je riječ o sigurnosnom aspektu, treba imati u vidu činjenicu da se ovdje radi o poluotvorenom odjeljenju u kojem je služenje kazne zapravo odlazak na rad.

Ovaj kompleks nije ograđen visokim zidinama poput nekih zatvora već metalnom ogradom koju nije teško preskočiti. Osuđenici koji izdržavaju kazne u ovom odjeljenju klasificirani su u pozitivnu A-grupu osuđenika te imaju radnu obavezu.

Angažuju se za krčenje šume, iskopavanja tla, sadnju usjeva, čišćenje prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija