Hodžić o detaljima poroda trudnice pozitivne na koronu: Niko ni sanjao nije da ćemo se naći u ovakvoj situaciji

Hodžić o detaljima poroda trudnice pozitivne na koronu: Niko ni sanjao nije da ćemo se naći u ovakvoj situaciji


Novi poduhvat u Kantonalnoj bolnici (KB) Zenica u vrijeme panemije koronavirusa, a nakon što je u ovoj ustanovi operiran prvi slučaj pacijenta pozitivnog na Covid-19, dogodio se jutros kada je carskim rezom uspješno obavljen porod Maglajke (24) koja je, također, pozitivna na koronavirus.

Tim ljekara predvodili su ljekari dr. Jasmin Hodžić i dr. Tarik Zulović, koji su uspješno obavili porod majke, a koja je na svijet donijela dječaka.
Troje rukavice

Doktor Hodžić u razgovoru za “Avaz” ispričao je detalje poroda, kazavši da je ovo operativno završenje poroda zahtjevnije od normalnih uslova, jer nose specijalna i zaštitna odijela, troje rukavice, maske, naočale i vizire.

– To je sva oprema koju smo imali, a pored toga što stvara toplotu, ograničava kretanje, na neki način smanjuje i vid jer gledate kroz masku, naočale i vizir. To su otežavajuće okolnosti, ali smo ispoštovali sve procedure da bi se zaštitili – govori on.

U svom dugogodišnjem radu, tokom 14 godina, obavio je na hiljade poroda, međutim, ova će mu svakako ostati urezana u pamćenje.

– Niko nije ni sanjao da ćemo se naći u ovakvoj situaciji. Ljekari, jednostavno, u takvim situacijama humano reagiraju, srcem i ne postavljaju puno pitanja hoće li se zarazi ili ne, idu da pomognu – priča Hodžić.

Kaže da se jutros nijednoga trenutka nije dvoumio da li da uradi porod ili ne.

– Nisam imao dvojbe. U suštini, to je moj posao, pa i u ovakvim uslovima da se nađemo na prvoj liniji odbrane. Iako je specifičan ambijent i način rada, sve je proteklo u najboljem redu. Porodilja se brzo probudila iz anestezije, odmah smo komunicirali. Beba je odmah proplakala, pregledana – otkriva on.

Ističe da postoperativni tok teče bez problema, kao i to da je beba, također, testirana na koronavirus i čekaju se rezultati.

Valja istaći kako je porod obavljen u posebnoj operacionoj sali za korona pozitivne pacijente, koj se nalazi se u glavnoj zgradi, odnosno u prostoru nekadašnjeg Odjela ortopedije. S obzirom na to da su ispoštovane sve procedure i da je tim imao neophodnu zaštitnu opremu, ljekari nastavljaju sa svojim radom.

Na kraju razgovora, doktor Hodžić poručuje da se građani, uprkos ublaženim mjerama, nikako ne smiju opuštati.

Brojne inicijative

– Kada se vidi ovako nešto i suočite se s stvarnošću koju možda ne viđate šetajući gradom, onda budete svjesni situacije kao što stvarno jeste i iz svega toga bih poručio da ipak, iako su mjere ublažene, moramo voditi računa jer se bojim da ako olako shvatimo ove stvari, a nemamo priliku vidjeti ih svojim očima, doći u goru situaciju. Dakle, nikako da se ne opuštamo jer ovo nije prošlo, da se ne dogodi da izgubimo u 90. minuti – zaključuje Hodžić za “Avaz”.

Ovaj poduhvat još jedan je pokazatelj spremnosti zeničke bolnice, opremljenosti, stručnosti i posjedovanje svih kapaciteta i kadra da odgovori svakom izazovu, pa i izazovu 21. vijeka koji je pokorio svijet.

Inače, Hodžić je predsjednik Kluba vijećnika SBB BiH Zenica u Gradskom vijeću Zenica, te zamjenik predsjedavajuće, a dosad su usvojene brojne njegove inicijative kojima je olakšan život građanima Zenice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija