WHO se oglasila povodom teorija zavjere da 5G mreža doprinosi širenju koronavirusa

WHO se oglasila povodom teorija zavjere da 5G mreža doprinosi širenju koronavirusa


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objasnila je na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o koronavirusu, koje su sve infromacije o tome kako se prenosi i liječi taj virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija opasne.

WHO ističe da trenutno nema lijekova koji imaju dozvolu za liječenje ili prevenciju koronavirusa.

“Iako je u toku ispitivanje nekoliko lijekova, trenutno nema dokaza da hidroksihlorokin ili bilo koji drugi lijek može izliječiti ili spriječiti COVID-19. Zloupotreba hidroksihlorokina može izazvati ozbiljne neželjene efekte i bolesti, pa čak i dovesti do smrti”, upozorava se na stranici.

Upozorava se i da prskanje i unošenje izbjeljivača ili drugog dezinfekcionog sredstva u tijelo ne štiti od Covida-19, a može biti opasno.

“Ni pod kojim uslovima ne unosite izbjeljivač ili bilo koje drugo dezinfekciono sredstvo u tijelo. Te materije mogu biti otrovne ako se gutaju i izazivaju iritaciju i oštećenja kože i očiju. Izbjeljivač i dezinfekcijsko sredstvo treba pažljivo koristiti samo za dezinfekciju površina”, stoji na stranici.

Isto se odnosi i na ispijanje metanola i etanola.

“Metanol, etanol i izbjeljivač su otrovi. Njihovo pijenje može dovesti do invaliditeta i smrti. Oni neće ubiti virus u vašem tijelu, a oštetit će vaše unutrašnje organe”, ističe WHO.

Dalje se negira tvrdnja da virusi mogu da se šire radiovalovima ili mobilnim mrežama i podsjeća da se Covid-19 širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.

Prema pisanju WHO, lažna je i informacija o tome da izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni sprečava obolijevanje od koronavirusa. Podsjeća se da su i zemlje u kojima preovladava toplo vrijeme prijavile slučajeve koronavirusa.

Na stranici se odbacuje i teorija da kućne muhe prenose koronavirus.

“Virus koji izaziva Covid-19 širi se prije svega kapljicama nastalim kada inficirana osoba kašlje, kiše ili govori”, objašnjava WHO.

Ukazuju se i na to da dodavanje bibera i ljutih paprika u hranu ne sprečava i ne liječi Covd-19.

“Najbolji način da se zaštitite od novog koronavirusa jeste da se držite najmanje metar od drugih i da često i temeljno perete ruke”, ističe WHO.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija