Zasijan krompir na površini od 60 dunuma u Srebrenici

Zasijan krompir na površini od 60 dunuma u Srebrenici


Pored uzgoja maline i kupine te otkupa jagodastog voća, Opšta poljoprivredna zadruga (OPZ) iz Srebrenice, ove godine odlučila se i za proizvodnju krompira. Ako vremenski uslovi budu povoljni do kraja ove sedmice bit će završeni radovi na sjetvi krompira na površini od 60 dunuma, vlastitog posjeda.

Dvanaest tona sjemenskog krompira uvezeno je iz Holandije, a bit će posijani na plantaži Brežani i Vlanici. Kompletna proizvodnja ovog krompira namijenjena je na domaće tržište.


Poljoprivrednici u akciji Foto: S. Smajlović

Ova zadruga uzgaja maline na plantaži od 30 , dok plantaža kupine u Brežanima obugvata površinu od 100 dunuma uređenog zemljišta. Ovogodišnja proizvodnja organske maline i kupine vrši se pod stručnim nadzorom mladog agronoma Nurije Omića, koji je iz studentskih klupa odmah dobio posao.

Pored toga, OPZ raspolaže modernom hladnjačom kapaciteta 1.000 tona, s dva tunela, pogonom za preradu i pakovanje jagodastog voća. Prošlogodišnje zalihe otkupljene maline i kupine i one s vlastitih plantaža, svedene su na minimum, jer su za ove kvalitetne srebreničke proizvode zainteresirane strane zemlje prenosi Avaz.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija