Izdata naredba za obdukciju migranta koji je preminuo od posljedica tuče u kampu “Ušivak”

Izdata naredba za obdukciju migranta koji je preminuo od posljedica tuče u kampu “Ušivak”


Tužilaštvo Kantona Sarajevo izdalo je naredbu za obdukciju tijela migranta koji je tokom vikenda preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kako bi bio utvrđen uzrok smrti, potvrđeno je iz ove pravosudne instiitucije.

Prema neslužbenim navodima, preminuo je 53-ogodišnji Ahmed Mahmud Omar, migrant koji je sa suprugom i četvero djece proteklih mjeseci boravio u kampu “Ušivak”.

Migrant preminuo u KCUS-u od povreda, porodica optužuje zaštitara kampa

Pozivajući se na informacije dobijene od članova porodice preminulog, N1 navodi da je krajem marta u “Ušivku” izbio konflikt između grupe Pakistanaca i grupe Kurda koji borave u tom kampu, ali da je nastradalog povrijedio pripadnik osiguranja u kampu.

Jedan od sinova preminulog rekao je da je njegov otac nakon udaraca koje je zadobio povraćao krv, te bio u nesvjesnom stanju, a da je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala da primi migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

On je naveo da duže od mjesec dana nisu imali informaciju o zdravstvenom stanju oca, te da su tokom vikenda saznali da je preminuo.

– Tužilac koji rukovodi istragom izdao je naredbu za obdukciju kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti. Paralelno s tim, Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi i ostale mjere i radnje iz soje nadležnosti vezano za istragu ovog slučaja – kazala je Azra bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Ona je dodala da je Tužilaštvo još ranije pokrenulo istragu ovog događaja, odmah nakon što su od MUP-a Kantona sarajevo zaprimili izještaj o incidentu, prenosi Faktor.

Kako saznajemo, preminuli će najprije biti testiran na prisustvo koronavirusa, prije naredbe za obdukciju, izdata je naredba za testiranje preminulog na prisustvo koronavirusa.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Overart izjavio je da je u toku istražni postupak u vezi sa okolnostima smrti 53-godišnjeg migranta iz kampa “Ušivak”.

– Postoje tvrdnje o uključenosti pripadnika obezbjeđenja i one su podijeljene sa istražnim organima i od zaposlenika IOM-a i od svjedoka, uključujući i porodicu preminulog – rekao je Van der Overart.

Ističući da IOM i njegovi partneri imaju nultu toleranciju za nasilje nad migrantima pod njihovom brigom, Van der Overart je zatražio od policije i pravosuđa u Sarajevu da obezbijede fer, efikasnu i transparentnu istragu u skladu sa procedurama i Krivičnim zakonom BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija