Divlje svinje opustošile njive kukuruza i krompira

Divlje svinje opustošile njive kukuruza i krompira


Osim u općini Gradačac, gdje su divlje svinje poharale kukuruzom i krompirom zasijane njive, ista sudbina zadesila je poljoprivrednike i sve vrijedne ljude u selima sjeverno od Gračanice.

– I do sada su nam divlje svinje činile štetu. Najesen su nam znale pojesti pola zrelog kukuruza i krompira i nikada nam štetu niko nije namirio. Ali, ovo niko nije zapamtio da divlje svinje, čije je stanište u velikoj šumi blizu naselja Džakule, iz zemlje vade i jedu zrno po zrno tek zasijanog kukuruza i iza sebe ostavljaju pustoš. Sada smo u nedoumici šta raditi, ako njivu presijemo, svinje opet mogu doći i učini isto. A kukuruz je strateška hrana za stoku – kaže mještanin Reuf Buljubašić.

Veliki problemi za poljoprivrednike - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Veliki problemi za poljoprivrednike Foto: Avaz

Njive zasijane kukuruzom opustošene su i kod Vejsila Sejdinovića, Muharema Halilovića, Zijada Hotića, Safeta Jukića, Ahmeta Ibranovića i Mirsela Musića prenosi Avaz.

– Suprug Sead i ja smo uzeli pod zakup četiri dunuma, platili oranje i frezanje, sjeme, mineralno đubrivo, sredstvo za prskanje, a onda su došle ove štetočine i uništile naš rad i trud. Njivu smo ponovo morali presijati i uložiti 500 maraka. Sada strahujemo da će divlje svinje ponovo doći – kaže Hajrija Mehmedović.

Lov je sada zabranjen i ne smiju se izvoditi akcije na divlje svinje, ali će se organizirati lovačke patrole da se ljudima pomogne, kaže predsjednik LD “Srndać” Faruk Huskanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija