(VIDEO) Kako je Solak narodnim parama platio intervju kod Prašović-Gadžo

(VIDEO) Kako je Solak narodnim parama platio intervju kod Prašović-Gadžo


Kazala je da je za ovu nabavku, “ako je bila javna”, ona saznala iz medija i pri tom se javno “zahvalila medijima koji se bave istraživačkim novinarstvom”

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Parlamentu Federacije gostujući u dijaloškoj emisiji “Odgovorite ljudima” na Federalnoj televiziji koja se emitovala sinoć, koja je bila posvećena sumnjivoj nabavci respiratora od strane Federalne uprave civilne zaštite, ukazala je na brojne proceduralne nepravilnosti prilikom ove javne nabavke teške više od 10 miliona maraka.

Poslanici Prašović je zasmetalo što se FUCZ “izuzela iz sistema javnih nabavki” angažirajući firmu “Srebrena malina”, koja nije certificirana za ovakvu djelatnost.

Kazala je da je za ovu nabavku, “ako je bila javna”, ona saznala iz medija i pri tom se javno “zahvalila medijima koji se bave istraživačkim novinarstvom”. Ona je osudila javne istupe Sanite Alagić, zamjenice dirktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, nazivajući ih “manipuliranjem javnosti”.

A javnost je prije dvije godine, zahvaljujući portalu Žurnal saznala za jednu u nizu sumnjivih javnih javnih nabavki (“ako su bile javne”, da citiramo zastupnicu Prašović-Gadžo) direktora Fahrudina Solaka.

Kako je tada istražio i objavio Žurnal, Civilna zaštita je 7.7. zaključila ugovor sa firmom “Tim System” vrijedan 4.504.50 KM za „usluge-snimanje i emitovanje tv emisije “Interview 20” na BHRT-u za dan 14.07.2017. godine vrijednost 4.504,50 KM realizacija do 14.07.2017. godine, plaćanje 60 dana od dana ispostave fakture“.

“Tim System je produkcijska kuća koja je godinama radila intervjue za BHRT koje je uređivala i vodila Sanela Prašović- Gadžo”, otkrio je Žurnal.

U plaćenom, marketinškom intervjuu (dakle, manipuliranjem javnosti kakvo posljednjih dana provodi i Solakova zamjenica Sanita Alagić) zabilježen je i sljedeći nezaboravni “polemičan” dijalog Sanele Prašović-Gadžo i direkora FUCZ-a.

Prašović-Gadžo: “Ja sam ponosna što na ovaj način funkcionira Federalna uprava civilne zaštite i što smo bili u prilici to prikazati i našim gledateljima iz prve ruke…”

Solak: “Hvala vama još jednom, i vama i vašoj ekipi, što posvećujete pažnju svim ovim problemima sa kojima se mi u BiH susrećemo.”

Fahrudin Solak je tokom svoje dugogodišnje karijere na čelu FUCZ-a dao stotine intervjua medijima, ali nijedan, koliko je poznato, nije plaćen, barem ne novcima poreskih obveznika, osim ovoga, kojeg je sa njim obavila tadašnja novinarka, a današnja federalna zastupnica Sanela Prašović…

Zapravo, i nije bilo riječ o intervjuu, nego o javnoj nabavci, kako stoji u izvještajima o poslovanju ove javne institucije, da ne kažemo-kuće.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija