Novo Sarajevo: Uskoro uklanjanje dotrajalih i napuštenih vozila

Novo Sarajevo: Uskoro uklanjanje dotrajalih i napuštenih vozila


Općina “Novo Sarajevo” na čelu sa Nedžaom Koldžom, poslali su obavijest građanima svoje općine o uklanjanju oštećenih, dotrajalih, napuštenih i neregistrovanih vozila i olupina na teritoriji ove općine, a pozivaju se na izvod iz Zakona o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo i to Član 86. i 88.

XIII UKLANJANJE OŠTEĆENIH, DOTRAJALIH, NAPUŠTENIH I NEREGISTROVANIH VOZILA I OLUPINA

Član 86.

(Zabrana parkiranja oštećenih, dotrajalih, napuštenih i neregistrovanih vozila i olupina)

  1. Zabranjeno je na javnoj cesti, parking prostoru, javnoj garaži, trotoaru i drugim saobraćajnim površinama parkirati oštećena, dotrajala, napuštena i neregistrovana vozila i olupine, nanositi blato na cestu sa savremenim kolovozom ili ostavljati ili bacati otpatke ili predmete i materije koji mogu da ometaju ili ugrožavaju saobraćaj ili zagađuju okolinu.
  2. Fizičko ili pravno lice koje postupi suprotno stavu (1) ovog člana snosi troškove uklanjanja vozila i olupina, otpadaka, predmeta i materija koje je ostavilo, nanijelo blato ili bacilo otpatke ili predmete na cestu, parking-prostor ili neku drugu saobraćajnu površinu.
  3. Parkiranje vozila i olupina u smislu stava (1) ovogčlana smatra se period u kojem je vozilo i olupina parkirano na javnoj cesti, parking prostoru, javnoj garaži, trotoaru i drugim saobraćajnim površinama duže od 30 dana od dana evidentiranja od strane ovlaštenog policijskog službenika.
  4. Evidentiranje vozila i olupina iz stava (1) ovog člana mogu vršiti i komunalni redari sačinjavanjem službene zabilješke i dostavljanjem iste nadležnoj policijskoj upravi.
  5. Oštećeno vozilo u smislu stava (1) ovog člana smatra se vozilo na kojem su oštećeni vitalni dijelovi i sklopovi i koje se ne može samostalno kretati na cesti.
  6. Napušteno vozilo iz stava (1) ovog člana smatra se vozilo za koje se u postojećim evidencijama registrovanih vozila ne može utvrditi vlasnik

(Ovlaštenje za premještanje oštećenih, dotrajalih, napuštenih i neregistrovanih vozila i olupina)

  1. Premještanje vozila i olupina iz člana 87. ovog zakona obavlja MUP ako nije drugačije određeno ovim zakonom.
  2. Izuzetno od stava (1) ovog člana, uz prethodnu saglasnost MUP-a, premještanje vozila i olupina obavljaju organizacija, pravno ili fizičko lice koje ovlasti nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova.
  3. Troškove premještanja vozila i olupina u slučajevima iz člana 87. ovog zakona snosi vlasnik vozila i olupine.
  4. Visinu troškova premještanja vozila i olupina i lokaciju odlaganja vozila i olupina iz člana 86. stav (1) ovog zakona i način utvrđivanja vlasništva te drugih pitanja vezanih za vozila i olupine iz člana 86. stav (1) ovog zakona utvrdit će Vlada.
  5. Ukoliko vlasnik iz člana 86. stav (2) ili člana 87. stav (2) postupi u skladu sa naređenjem u propisanom roku, premještanje vozila ili olupine može obaviti u svojoj organizaciji, u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima.
  6. Ako vlasnik vozila ili olupine iz člana 86. stav (1) nije poznat, vozilo će se ukloniti na trošak Kantona


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija