(VIDEO) Evo kako izgleda liječenje zuba u vrijeme koronavirusa

(VIDEO) Evo kako izgleda liječenje zuba u vrijeme koronavirusa


Nakon skoro dva mjeseca građani federacije dočekali su otvaranje privatnih stomatoloških ordinacija.

Stomatolozi i njihove ordinacije moraju se u narednom periodu pridržavati dodatnih mjera u pogledu sterilizacije, dezinfekcije. Kako izgleda odlazak stomatologu pogledajte u nastavku.

Kako smo dobili protokole rada mi smo se već počeli spremati, pogotovo zadnjih 10-15 dana, bila su to čišćenja, krečenja,. pranja,. servisiranje opreme. Očekivali smo da će to biti za par dana. Vijest kao vijest koja je sinoć izašla je bila malo iznenađujuća da možemo već krenuti s današnjim danom“, kaže Ismar Resić, vlasnik stomatološke ordinacije “Dental Centar” Vogošća. No ipak se stomatološkim ordinacijama preporučuje odlaganje intervencija koje izazivaju širenje kapljične infekcije, kao što je skidanje kamenca i slično. Hitni slučajevi se mogu raditi stava su zdravstvene institucije.

U toku rada sa pacijentima, stomatolozima se preporučuje maksimalna zaštita koja podrazumjeva nošenje maski koje će biti priljubljene uz lice, vizira, rukavica, zaštitnog odjela itd. Također se preporučuje da pacijent kada odradi svoj tretman stolica bude dezinficirana. Peporučuje se korištenje mašina koje izazivaju manje prskanje pljuvačke, odnosno sisaljki većeg volumena.Preporučuje se i asistencija medicinskih tehničara, kako bi se spriječilo širenje kapljične infekcije. Stomatolozi su, kaže doktor Resić, uvijek vodili strogu kontrolu o zaštitinim mjera.

Sada se poseban akcenat stavlja na to, da ako sam jednog pacijenta radio na svaki sat. ako sam primao jednog pacijenta, sad ne mogu da ga primim zato što moram poslije pacijenta izvjetriti ordinaciju, dezinfikovati . Čitav taj proces dezinfekcije i sterilizacije je usložen“, kaže Resić.

On na kraju kaže da su stomatolozi kao i ostali privatni zdravstveni sektor doživjeli težak finansijski udarac pri kojem su bili primorani otpuštati radnike.

No nada se da će u narednom periodu ti radnici biti vraćeni na posao i da će se stvari uskoro vratiti u normalan životni tok prenosi Hayat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija