U centru Sarajeva postavljena velika potresna fotografija koja svjedoči o zločinima NDH

U centru Sarajeva postavljena velika potresna fotografija koja svjedoči o zločinima NDH


Građani koji se odazovu pozivu SABNOR-a okupit će se na Marijin-Dvoru, sarajevskom kvartu gdje je nekoliko dana pred oslobođenje grada ustaški režim vješanjem ubio 55 antifašista.

Na tom mjestu je jutros postavljena i velika fotografija Sarajlija obješenih u to vrijeme, tačnije u periodu od 18. marta do 4. aprila 1945. godine.

Mimohod je organizovan kao protuteža misi za Bleiburg koja će istoga dana, ali 15 minuta kasnije biti održana u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. Misu će predvoditi kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, a njoj će prisustvovati 20-ak osoba.

Foto: I. Š./Klix.ba Foto: I. Š./Klix.ba

Iako je misa predstavljena kao odavanje pošte ubijenim osobama, uglavnom ratnim zarobljenicima za vrijeme događaja u Bleiburgu i oko njega, kritičari skreću pažnju da se njom izjednačavaju zločinci i žrtve, gubitnici i pobjednici u Drugom svjetskom ratu.

Tako svakako misle predstavnici SABNOR-a koji navode da će građani okupljeni na Marijin-Dvoru sutra biti sjedinjeni u tišini kojom “zlu i slavljenju zla” snažno govore “ne”.

“Antifašističko Sarajevo i Bosna i Hercegovina to od nas očekuju. Smrt fašizmu – Sloboda narodu!”, poručuju iz SABNOR-a za Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija