Lovrinović o smanjenju plaća: Ako ovako nastavimo, u Sarajevu će moći raditi samo Sarajlije

Lovrinović o smanjenju plaća: Ako ovako nastavimo, u Sarajevu će moći raditi samo Sarajlije


Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je ocijenio da je ovo „apsolutno protivustavan zakon“, te da ga HDZBiH neće podržati.

– Već jedan duži vremenski period jedna skupina kolega predlaže ovakva rješenja koja se tiču primanja izabranih i imenovanih zvaničnika i to tumače sa činjenicom da su to neka privilegirana primanja, privilegirane pozicije, što apsolutno ne stoji. U javnosti se stječe dojam da se ovdje uđe, da se samo uzima nešto što stoji u nekoj kutiji, onako kako ko hoće. Podsjećam da je ovo sve regulirano ovim zakonom, da se sva primanja i naknade primaju po zakonu – ocijenio je Lovrinović.

Mjere koje se predlažu su, tvrdi, “populističke” i predstavljaju “snažan atak na ustavnu poziciju državnih institucija, odnosno izabranih i imenovanih dužnosnika”. Predložio je da se ponude neka nova rješenja i da se ono što se uštedi na plaćama visokorangiranih zvaničnika rasporedi na policajce, službenike i namještenike.

– Ako ovako nastavimo oduzimati ljudima pravo, ubuduće će u Sarajevu moći raditi samo Sarajlije jer stručni saradnici, službenici i namještenici ne mogu zapravo uopće živjeti od ovog novca, niti mogu doći na posao, niti imaju plaćen prijevoz ako je preko 80 kilometara – izjavio je Lovrinović.

Kazao je da ima smisla ponovo pregledati način isplate plaća i pogledati koliko je nominalno ta ušteda, a da mjere koje se stalno predlažu, od bijelog hljeba do naknada za rad u upravnim odborima, ne podižu efektivnost rada Parlamenta.

– Svaki dan rad je sve govi – ocijenio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH.

Formiranje “kvazi fondova” je, tvrdi, nemoguća misija, te ističe da se u posljednje vrijeme napada na kompletnu poziciju izabranih i imenovanih zvaničnika na način da se predstavljaju kao neradnici. Tvrdi da su do 2000. godine primanja bila viša nego što su danas.

– Zapravo se tražilo da neko dođe i radi u BiH, da radi na utemeljenju, ostvarenju države. Je li to došlo vrijeme da nečiji ciljevi i snovi nisu ostvareni, pa sad taj novac treba oduzeti i one koj isu tad došli da rade u Sarajevo sad treba istjerati. Meni se čini da jeste – zaključio je Lovrinović.

Ocijenio je da neki sve čine da u ovoj državi naprave anarhiju prenosi Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija