Ogorčeni radnici Olipa: “Dok je bila pandemija radili smo punom parom, sad nam ovako vraćaju!”

Ogorčeni radnici Olipa: “Dok je bila pandemija radili smo punom parom, sad nam ovako vraćaju!”


Redakciji portala Crna-Hronika javio se ogorčeni i nezadovoljni radnik kompanije Olip a njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Donji Vakuf

Radnici firme Olip, koji su radili sve vrijeme dok je bila proglašena pandemija koronom virusom, jutros su odlučili napustiti svoja radna mjesta, zbog smanjenja plata u iznosu od 100 KM. Radničke plate koje su već ionako u prosjeku odavno bile mizerne, u odnosu na potrošačku korpu, sada dolaze na jedan katostrofalan iznos za koji više ne vrijedi ni raditi.

https://youtu.be/nBHbcATI4y0

Smanjenje plata prijavili su nam i radnici iz istoimene firme u Travniku.

Već smo čuli i priče od pojedinih radnika kako i drugi privatnici, vlasnici pojedinih firmi, nakon uplaćenih plata, traže da se dio novčanih sredstava njima lično, odnosno u firmu, vrati u kešu. Te su firme ovdje kod nas u Travniku. Radnici to ne smiju javno objaviti da ne bi dobili otkaze u ovakvom vremenu.

Da li je to rješenje:šuti i neka te svi gaze, i kao čovjeka i kao radnika, dok su firme poput ovih u Donjem Vakufu jedne od najuspješnijih po profitu u SBK-a, što dokazuje iz godine u godinu njihovo dobro poslovanje.

Pozivamo sve javne institucije da djeluju! Pozivamo da se zaštite radnici i radnička prava! Radnici su ti koji održavaju da ova država ikako funkcioniše.

Radnici pune budžet a iz budžeta se plaćaju svi političari i njihove političke stranke.
Još u januaru 2020 g. javno je objavljeno da je 900 hiljada maraka izdvojeno iz budžeta za političke stranke u SBK-a. Taj budžet su na raznorazne načine napunili radnici SBK-a.

Sada sve Vas gospodo političari, sve vaše stranke, po hitnom postupku, radnička klasa poziva da iznađete rješenja kako da se sačuvaju radna mjesta.

Radnici već odavno ne mogu opstati i živjeti od minimalca a govori se o prosjeku plate u iznosu većem od 900 KM. Radnici znaju da je to laž jer te novce u tom iznosu nikada nisu vidjeli u radničkim platama. Radnički život u ovoj zemlji na ovakav način, više nema smisla. – ispričao je radnik Olipa (identitet poznat redakciji portala)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija