Za 24 sata: 27 novih slučajeva korona virusa u FBiH, ukupno 48 na nivou BiH

Za 24 sata: 27 novih slučajeva korona virusa u FBiH, ukupno 48 na nivou BiH


Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 259 uzoraka, od kojih je 27 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U RS zaražena još 21 osoba virusom korona

 

U Federaciji BiH do sada je testirano 43.080 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1292 osobe. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata pacijenata. Trenutno je aktivan 271 slučaj – oboljeli od COVID-19, a do sada je zabilježen 41 smrtni slučaj.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva napominju da je Naredbom koja je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

“Uz navedeno, izbjegavanje većih okupljanja, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo spriječiti širenje virusa i povećanje broja oboljelih”.

Podsjetimo, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS-a, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 322 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 21 osobe u ovom bh. entitetu.

Radi se o 12 muških i devet ženskih osoba, od kojih su šest mlađe, 11 srednje i četiri osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta četiri osobe su iz Kostajnice, tri iz Modriče, po dvije iz Doboja, Gradiške, Kotor Varoša, Banjaluke i Čelinca i po jedna iz Prijedora, Kozarske Dubice, Bijeljine i Trebinja prenosi N1.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija