GRAS dužan 131 milion KM, traži se model za izmirenje duga

GRAS dužan 131 milion KM, traži se model za izmirenje duga


Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i sekretar Ministarstva finansija KS Zejna Avdić održali su danas sastanak sa direktorom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerifom Isovićem o modalitetima isplaćivanja poreskog duga KJKP “GRAS”.

Direktor Isović je upoznao prisutne da, prema podacima Poreske uprave FBiH, stvarna dugovanja “GRAS”-a iznose oko 92 miliona KM, po osnovu glavnice, i 39 miliona kamata.

Danas se razgovaralo o modelima kako riješiti pitanje ovog duga da bi “GRAS” mogao funkcionisati.

Dogovoreno je da resorno ministarstvo podnese inicijativu za održavanje operativnog sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, “Željeznicama FBiH” i rudnicima uglja koji su, pored “GRAS”-a, najveći dužnici u FBiH, kako bi se pokušalo doći do optimalnog modela za rješavanja najvećih poreskih dugovanja državnih firmi.

Kako je naglašeno, još 2017. godine je pripremljen zakon o djelimičnom oprostu duga na federalnom nivou koji bi trebao ponuditi moguće odgovore na ova pitanja.

Razgovaralo se i o penzionerima “GRAS”-a koji su penzionisani po nepovoljnim uslovima, zbog čega je ministar Kalem najavio da je potrebno kroz paket rješenja problema u “GRAS”-u potrebno raditi na doplati neizmirenih obaveza, kako bi ovi radnici dobili svoje stvarne zarađene penzije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija