Američka ambasada u BiH poslala jasnu poruku VSTV-u

Američka ambasada u BiH poslala jasnu poruku VSTV-u


Američka ambasada u BiH uputila je večeras putem svog Twitter profila jasnu poruku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

VSTV bi, kako su naveli, trebao imati na umu da su provjere i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

– Upućivanje službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa komisijom zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti – naveli su iz Američke ambasade u BiH.

Ovo upozorenje je došlo nakon što je VSTV dalo do znanja da neće sarađivati sa Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Zaključak Zastupničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Zastupnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – naveli su iz VSTV-a, a na čijem čelu se nalazi Milan Tegeltija.

Poručili su da članovi VSTV-a BiH, sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini, ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija