Krizni štab Kantona Sarajevo: Virus je među nama, moramo prelaziti na novi stil života

Krizni štab Kantona Sarajevo: Virus je među nama, moramo prelaziti na novi stil života


Iako su se u Kantonu Sarajevo od početka mjeseca pojavili novi klasteri zaraze koronavirusom, epidemiolozi ističu da je situacija stabilna, da virus cirkulira, ali da se stanovnici moraju navikavati i prelaziti na novi stil života.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nije donio odluke o uvođenju novih mjera suzbijanja virusa, osim one koja je i dalje na snazi, a odnosi se na privremenu zabranu posjete socijalim ustanovama.

Epidemiologinja Aida Pilav kazala je prilikom današnjeg obraćanja medijima da je “virus tu, te da cirkulira, kako u Sarajevu, tako i u regionu”.

“Od trenutka kada je početkom juna došlo do povećanja broja novozaraženih, imamo definiranih pet klastera. Ono što je vrlo ohrabrujuće, riječ je uglavnom o porodičnim klasterima. Prvi klaster koji se pojavio početkom mjeseca je zatvoren i dolazi do izlječenja zaraženih osoba. Međutim, ono što je indikativno jeste da je taj klaster ima 20 zaraženih osoba. To su uglavnom nezaštićeni porodični kontakti. Još jedan klaster vezan je za našu sugrađanku koja je došla autobusom iz Švedske, a drugi izvori zaraze vezani su za povratak iz Hrvatske, te dva izvora zaraze za povratak iz Srbije. Kako možemo vidjeti, virus ne poznaje granice i prolazi između zemalja”, kazala je Pilav.

Ona je dodala kako je koronavirus ipak izgubio svoju potentnost i virulentnost. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno je smješteno 18 zaraženih koronavirusom od kojih su svi stabilnog zdravstvenog stanja, to jest niko nije na respiratoru.

“Krizni štab KS ne razmišlja o podizanju nekih mjera. Držimo situaciju u potpunosti pod kontrolom. Nema mjesta zabrinutosti. Virus je među nama, moramo se navikavati i prelaziti na novi stil života. Ljekari rade svoj posao i svima su na raspolaganju 24 sata”, poručila je Pilav.

Kada je riječ o ulasku virusa u Skupštinu kantona Sarajevo, trenutno se provodi epidemiološka obrada prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija