Izgradnja Prve transverzale u Sarajevu ne ide po planu, probleme pravi “nelegalna garaža”

Izgradnja Prve transverzale u Sarajevu ne ide po planu, probleme pravi “nelegalna garaža”


Na današenjem sastanku Operativnog tima za realizacije projekta izgradnje Prve transverzale premijer KS Mario Nenadić je istakao kako još uvijek nije zadovoljan postignutom dinamikom realizacije aktivnosti na izgradnji ove transverzale.
Naglasio je važnost procesa izbora izvođača radova i početka izvođenja radova na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begića.

“Za desetak dana se zatvara javni poziv, čime će se stvoriti uslovi za izbor izvođača i početak izvođenja radova na ovoj dionici, uključujući i kružni tok kod Američke ambasade”, najavio je premijer Nenadić.

Na sastanku su naglasili i kako nisu zadovoljni rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. U vezi s tim, zaključeno je da će se ministrici pravde i uprave Mersi Kusturi i premijeru Nenadiću, kao koordinatoru, dostaviti svi predmeti koji čekaju na rješavanje u navedenim institucijama, radi njihovog ubrzanog rješavanja.

Od svih sudionika na nižim nivoima se očekuje da intenzivnije rješavaju donošenje rješenja o rušenju nelegalno izgrađenih objekata, kao i rješavanje pitanja nasljeđivanja, ali i svih drugih koja se kao sporna javljaju kada su u pitanju objekti na ovoj dionici.

Premijer Nenadić oštro je kritikovao i to što do sada nije srušena nelegalno izgrađena garaža.

“Ako sistem nije u stanju da sruši jednu nelegalno izgrađenu garažu, kako će onda rušiti zgrade i druge objekte na saobraćajnici koja je proglašena javnim interesom na nivou Kantona i općina”, kazao je premijer Nenadić.

Tokom sastanka zatraženo je i unapređenje rješenja pitanja dionice od Mašinske škole, pored muzeja, preko mosta do Grbavice, što je također dio ovog projekta koji se može riješiti do kraja godine i na kojem radovi mogu početi u istom periodu.

Istaknuto je i da će firma “Penny plus” do kraja tekuće sedmice službeno dostaviti dokaze vlasničko-pravnim odnosima nad objektima smještenim na trasi Prve transverzale, odnosno o onima koji su u vezi sa ovom saobraćajnicom.

“Zbog određenih sudskih sporova, prije svega sa pravnim subjektima na ovoj dionici, zaključeno je da će se do sljedeće sjednice obaviti sve neophodne konsultacije i radnje s ciljem obnove urbanističkih saglasnosti na ovoj dionici, te će nastaviti pregovore sa pravnim licima na predmetnom lokaciji, s ciljem konačnog utvrđivanja trase, stanja na terenu i izdavanja neophodnih saglasnosti i dozvola”, stoji u saopćenju.

Dogovoren je i nastavak pregovora sa predstavnicima Općine Vogošća vezanih za izdavanje urbanističke saglasnosti za dionicu ove saobraćajnice od izlaza iz pomenutog tunela do Vogošćanske petlje.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim dionicama Prve transverzale, a u vezi s čim je zaključeno da će se, paralelno sa uvođenjem izvođača radova na dionicu Mašinska škola-ulica Braće Begić, nastaviti intenzivan rad na rješavanju otvorenih pitanja i sporova na dijelu ove saobraćajnice na Barama, s ciljem završetka ove dionice.

Najavljeno je da bi do kraja godine trebali biti otvoreni radovi na izgradnji tunela Kobilja Glava, projekta čija ukupna vrijednost iznosi preko 30 miliona eura prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija