Zbog pada prihoda u Općini Stari Grad ukinut bijeli hljeb

Zbog pada prihoda u Općini Stari Grad ukinut bijeli hljeb


Vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad na današnjoj sjednici usvojili su rebalans budžeta za 2020. Planirana sredstva prihoda za 2020., iznosila su 26.454.642 KM i smanjena su za 759.882 KM, tako da novi rebalansirani plan prihoda i primitaka iznosi 25.694.760 KM.

Osnovni razlog za izradu ovog rebalansa je drastičan pad svih prihoda kao i katastrofalne posljedice po ekonomski rast i razvoj cijele zemlje uzrokovani pandemijom koronavirusa.
Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plate, dodataka na plate i naknada nosilaca funkcija, državnih službenika i namještenika Općine Stari Grad.

Cijeneći situaciju sa smanjenim prihodima u budžetu Općine Stari Grad u ovoj godini, a usljed pandemije koronavirusa, kao i zbog činjenice da je period pred nama kao i naredna godina krajnje neizvjesna, nametnula se obaveza racionalnog pristupa određenim već utvrđenim pravima, kao i nužnost njihove korekcije.

Usvojenim izmjenama odluke, nosioci funkcija – predsjedavajući Općinskog vijeća i njegovi zamjenici, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uslova za penziju više nemaju pravo na naknadu plate od 12 mjeseci, tzv. bijeli hljeb.

Usvojen je i Pravilnik o stipendiranju učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata -obrta/zanimanja. Novim Pravilnikom olakšana je procedura na način da je uspjeh osnov za dobijanje stipendije, bez obzira na socijalni status domaćinstva. Olakšana je sama procedura i akcenat stavljen na uspjeh učenika bez obzira na porodični standard jer, nadareno dijete je nadareno dijete, a urađena je i terminološka izmjena riječi zanat u obrt.

Na sjednici je usvojeno i inicijativa o produženju radnog vremena ugostiteljskim objektima u Starom Gradu do 2 sata ujutro u dane vikenda, praznika, SFF-a. Dosadašnja odluka je predviđala radno vrijeme do 1 sat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija