(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Voda je njen najveći neprijatelj: Poslije tuširanja dobijem jake bolove, a nakon toga moje stanje je neizvjesno

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Voda je njen najveći neprijatelj: Poslije tuširanja dobijem jake bolove, a nakon toga moje stanje je neizvjesno


Alergija na vodu je rijetka pojava. Vjerovatno upravo uz vas ili u torbi nalazi se dovoljna količina vode da biste ispunili svoj cilj potpune hidratacije za ovaj dan. A piti dovoljno vode vrlo je važno – na kraju krajeva, oko 60 posto vašeg tijela čini voda. Ali za neke ljude voda nije tekućina za utaživanje žeđi, a to zapravo može biti štetno za njihovo zdravlje.

Iako je prilično rijetka, alergija na vodu je postojana. Reakcija se događa kada tijelo oslobađa histamin kod izloženosti vodi na koži – i da, to znači od tuširanja, kupanja na plaži, a u nekim slučajevima čak i od ispijanja čaše H2O.

U pozadini ove alergije nalaze se još i akvagena urtikarija ili akvageni pruritus Ako ste alergični na vodu, sasvim je sigurno da ćete dobiti jednu od ove dvije dijagnoze. Urtikarija je medicinski izraz za pojavu osipa ili koprivnjače na koži, dok pruritus označava svrbež ili neugodan osjećaj na koži.

U medicinskom histroijatu literature zabilježeno je samo između 50 i 100 slučajeva akvagene urtikarije, ali moguće je da s njom živi mnogo više ljudi, osobito u nerazvijenim zemljama. Brojna Istraživanja su pokazala da je ova pojava češća kod žena nego kod muškaraca i da se kod većine ljudi dijagnosticira tokom puberteta. Akvageni pruritus, s druge strane, može biti malo češći, pokazala su istraživanja iz 2017. godine.

– Nije u potpunosti jasno, a ni utvrđeno šta konkretno uzrokuje alergiju na vodu. Većina slučajeva akvagene urtikarije je nasumična i nema jasnih uzroka, ali postoji šansa da se ovo javlja genetski, mišljenja je dermatologinja Sapna Palep

Kako piše Women’sHealth, tjelesni pokretači alergije uključuju i mirnu i tekuću, svježu vodu, morsku vodu, tjelesne tekućine poput znoja i suza, a nekada i urina. Kod pacijenata s akvagenskim pruritusom, dolazi do oslobađanja histamina iz mastocita, što zatim izaziva alergijsku reakciju koju karakteriziraju svrbež, osip, otekline ili peckanje.

Niah Selwaz, samo je jedna od rijetkih koja ima teže simptome ove alergije, a koja je na društvenim mrežama odlučila podijeliti uznemirujući video u kojem prikazuje svakodnevnicu u kojoj se voda čini kao njen najveći neprijatelj – piše Oslobođenje.

Napomena: Za neke čitatelje video bi mogao izazvati uznemirenost!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija