Iz UKC Tuzla traže 25 respiratora koje je Srebrena malina uvezla iz Kine

Iz UKC Tuzla traže 25 respiratora koje je Srebrena malina uvezla iz Kine


Univerzitetski klinički centar u Tuzli Federalnoj upravi civilne zaštite uputio je dopis za dodjelu 25 respiratora koje je firma “FH Srebrena malina” uvezla iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović za Klix je potvrdio da je Federalna uprava civilne zaštite ovoj zdravstvenoj ustanovi uputila dopis o izjašnjavanju o tome koliki broj respiratora im je potreban.

“S obzirom na to da oni imaju na stanju 100 takvih respiratora te da vrše njihovu raspodjelu nema razloga da ih ne dobije i Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Nama trenutno respiratori nisu neophodni, ali ako se vrši raspodjela na prostoru Federacije BiH, nama bi na osnovu broja stanovnika trebalo pripasti njih 25 i toliko smo tražili”, kazao je Jusufović za Klix.

Ppreostalih 20 respiratora od njih ukupno 100 koje je za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH uvezla kompanija “FH Srebrena malina” u ponedjeljak su odvezeni s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Nabavka 100 respiratora iz Kine posredstvom kompanije “FH Srebrena malina” koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom potresla je cijeli region, a istragu u ovoj aferi provodi Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

S druge strane, kada je riječ o Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tamo je trenutno u COVID bolnici hospitalizirano 59 pozitivnih pacijenata, a uz to su dvije osobe priključene na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima.

Jusufović trenutnu situaciju ocjenjuje stabilnom, kazavši da su do danas kapaciteti COVID bolnice u sklopu Klinike za zarazne bolesti povećani na 90 kreveta.

Govoreći o zaštitnoj opremi, treba istaknuti da medicinski radnici trenutno bez problema mogu raditi mjesec i po dana, s obzirom na to da su u ovom trenutku osigurane količine koje su dovoljne za taj period.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija