Zašto Rijaset šuti dok milionski kriminal potresa džemate Australije?

Zašto Rijaset šuti dok milionski kriminal potresa džemate Australije?


,,Imamo li pravo zaboraviti bošnjačku dijasporu, tim prije što ta bošnjačka dijaspora ne zaboralja svoju matičnu državu? Ako nas zanimaju vijesti o milionskim transferima koji iz dijaspore stižu za BiH, je li logično da nas ne zanimaju problemi u samoj dijaspori? Ipak, daleko od sarajevske javnosti žive afere koje potresaju naše zajednice u dijaspori.

Razlog se može pretpostaviti. Uspostava reda i zakona razotkriva mnoge malverzacije koje su obavljane u ime vjere i naroda. Vodimo vas na najudaljeniju tačku bošnjačog naroda, među naše islamske centre u Australiji.

Baš tu, australijske pravosudne i policijske strukture vode intenzivnu istragu o kriminalu pod krovom Islamske zajednice, dok iz Sarajeva nema nikakvog odgovora, ograde ili upute. A radi se o kriminalu teškom više miliona dolara”, pita se Fatmir Alispahić u novom Defteru Hefte.

U Australiji djeluje šest islamskih centara koji su najjače organizacione strukture bošnjačke dijaspore. Svih šest velikih džemata jedinstveni su u zahtjevu da se raščisti sa kriminalom, ali Sarajevo ostaje gluho. Šta se dogodilo?

,,Svi ovi Islamski Centri su osnovani i organizirani inicijativom bošnjačkih prognanika, s ciljem da se sačuva vjerski i nacionalni identitet. To su centri u Melbournu, Perthu, Sydneyu, Brisbane i Adelaide. Ni državne ni političke struture, kao ni Islamska zajednica, ni na kakav način nisu pomogle osnivanje ovih šest islamskih, zapravo bošnjačkih centara u Australiji. Slično je i u mnogim zapadnim zemljama.

Po zakonskoj regulativi, Islamski centri u Australiji su po programu i poslovanju direktno odgovorni svojim članovima i regulatornim državnim tijelima u australijskim državama, koja su registrovala ove Zajednice.

Daleke 1994. godine grupa hodža se organizovala sa idejom da se kroz krovnu organizaciju, koja je nazvana Mešihat, a kasnije Islamska Zajednica Bošnjaka Australije, prikupljaju sredstva, uglavnom Zekata, Sadake i Vitara, te da ih navodno prosljeđuju u Sarajevo, u Rijaset. Sredstva su godinama prikupljana, i navodno slata, ali bez izvještaja i povratne informacije”, nastavlja Alispahić.

U nastavku pogledajte prilog:


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija