Bez izmjena zakona, MUP KS je onemogućen da sankcioniše nepoštivanje mjera koje je donio Krizni štab

Bez izmjena zakona, MUP KS je onemogućen da sankcioniše nepoštivanje mjera koje je donio Krizni štab


Skupština KS na sjednici 28. jula nije razmatrala Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po hitnom postupku jer je prekinuta nakon usvajanja rebalansa Budžeta KS. Još uvijek nije poznato kada će biti nastavak sjednice, a moguće je da u auvgustu i ne bude više zasjedanja.

Ukoliko se ne održi nastavak sjednice i ne usvoje predložene izmjene sarajevska policija bit će onemogućena da kontroliše postupanje ili provođenje naredbi i preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a kako to traže krizni štabovi prvenstveno Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva. Primjerice Naredbom Kriznog štaba KS propisano je obavezno nošenje maski za građane u zatvorenim prostorima ili na otvorenim javnim mjestima gdje se ne može osigurati distanca od 2 metra. Čak ako i policija vidi nepoštivanje mjera ne može to sankcionisati.

Kako se navodi u obrazloženju, predloženim izmjenama i dopunama akcenat se daje na kontrolu postupanja ili provođenja naredbi nadležnih organa kojima se, u skladu sa posebnim zakonom, propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, ali samo ukoliko su Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, odnosno Uprava policije i njeni policijski službenici izričito ovlašteni na osnovu takve zakonito izdate naredbe.

– Zaštita zdravlja stanovništva se kao jedan od segmenata lične sigurnosti, nameće kao svrha i imperativ donošenja zakona, posebno ako uzmemo u obzir aktelnu sigurnosnu epidemiološku situaciju, odnosno težinu posljedica koje nastupaju usljed masovnog kršenja naredbi, navodi se u materijalu koji je proslijeđen zastupnicima u Skupštini KS.

U članu 2. propisuje se dopuna člana 8. važećeg zakona na način da se propisuju obilježja novog prekršaja koji glasi: “Ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zarazih bolesti”.

U članu 4. Predlaže se novi član kojim se propisuje u kojim slučajevima policijski službenici ovlaštenog organa, a to je Uprava policije, mogu vršiti kontrolu postupanja ili provođenja naredbi i preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti (npr. provjera identiteta, izdavanje upozorenja, izdavanje naredbi, izdavanje prekršajnih naloga, podnošenje prekršajnih prijava i dr.), sa osnovnim ciljem jasnog razgraničenja nadležnosti u postupanju u odnosu na druge nadležne organe (npr. Inspekcijski organi).

Osnovni razlog za donošenje ovih izmjena je što je u sudskim postupcima presuđeno u korist građana koji su dobili prekršajne naloge za nenošenje maski i kršenje drugih mjera zabrane tokom marta, aprila i maja. Utvrđeno je da nije bilo zakonskog osnova za takvo postupanje u slučaju nenošenja maski.

Samo u Sarajevu je policija izdala više od 3.500 prekršajnih naloga u iznosu od 500 KM.

U naredbi koju je donio Federalni krizni štab 24. jula navodi se:

– Zadužuje se FMUP – Federalna uprava policije i MUP kantona – Uprava policije da poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i spriječavanje širenja COVID 19 na području svoje jurisdicije, navedeno je, prenosi Patria.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija